Jakie opakowania dla gastronomii są najlepsze?

Aktualności

Jakie opakowania dla gastronomii są najlepsze?

Dowóz gotowych potraw i catering to usługi, które są dziś niezwykle popularne. Aby zachować właściwą temperaturę dań i odpowiednio je zabezpieczyć na czas przewozu wykorzystuje się specjalne opakowania jednorazowe dla gastronomii. Jakie warto kupić?

Opakowania gastronomiczne jednorazowe

Opakowania jednorazowe dla gastronomii to najlepsze rozwiązanie dla punktów, gdzie sprzedaje się gotowe dania, czyli restauracji, kawiarni, barów itp. W dzisiejszych czasach wiele osób stawia na zamawianie potraw na wynos ze względu na wygodę i brak czasu. Warto zauważyć, że takie opakowania gastronomiczne sprawdzają się również znakomicie w takich miejscach jak piekarnia czy cukiernia. Rozwiązania tego rodzaju są bardzo bezpieczne, mogą mieć kontakt z najróżniejszym rodzajem żywności i pozwalają zachować potrawą nie tylko świeżość, ale i odpowiednią temperaturę, a co za tym idzie, również właściwy smak. Ponadto opakowania gastronomiczne umożliwiają szybki i w pełni bezpieczny transport.

Ekologiczne opakowania dla gastronomii

Jednorazowe opakowania dla restauracji, firm cateringowych czy piekarni mają wiele zalet. Do najważniejszych należy to, że sporo z nich charakteryzuje się tym, że nie szkodzi środowisku naturalnemu. Takie ekologiczne opakowania dla gastronomii mogą być wykonane z papieru bądź styropianu. Materiały te stanowią znakomitą alternatywą do tworzyw sztucznych i podlegają utylizacji. Kiedy wybiera się takie opakowania jednocześnie wspiera się środowisko naturalne, co warto zauważyć, bywa bardzo ważne dla wielu konsumentów. Opakowania ekologiczne są wykonane tylko i wyłącznie z materiałów biodegradowalnych, czyli takich, które można po wyrzuceniu przetworzyć i stworzyć z nim kolejny przydatny przedmiot. Właśnie w ten sposób można zminimalizować wykorzystywanie naturalnych surowców, co bardzo pozytywnie wpływa na środowisko naturalne. Opakowania plastikowe są bardzo trwałe i sprawdzają się zwłaszcza w przypadku przewożenia oraz przechowywania słodkich wypieków, takich jak torty, ciasta czy pączki, jednak mają jedną podstawową wadę – rozkładają się setki lat – co dyskwalifikuje je dla coraz większej grupy społecznej. Z tego powodu należy sięgać wyłącznie po ekologiczne rozwiązania, które są wykonana ze styropianu, papieru, kartonu czy drewna czy bambusa (w przypadku sztućców).

Hurtownia opakowań gastronomicznych

Gdzie kupić wysokiej jakości i ekologiczne rozwiązania dla restauracji? Najlepiej postawić na zakupy w takich miejscach jak hurtownia opakowań gastronomicznych. Tylko w sprawdzonych i cenionych hurtowniach można znaleźć opakowania, które będą spełniać wszystkie wymagania i potrzeby klientów. Podczas zakupu warto sprawdzić, czy wybrane przez nas opakowania są na pewno ekologiczne. Ponadto należy pamiętać, aby dobrać je w taki sposób, by były jak najbardziej odpowiednie do potraw czy artykułów, które oferuje się w danym miejscu. Restauracje oraz firmy cateringowe zwykle stawiają na styropianowe menuboxy z jedną komorą lub kilkoma przegródkami. Opakowania z tego materiału pozwalają zachować świeżość i właściwą temperaturę. W cukierniach często stosuje się papierowe tacki, na których można umieścić ciasta, a także i kartonowe pudełka dedykowane tortom. W piekarniach najczęściej można się spotkać z papierowymi torbami i torebkami, które stanowią najlepsze rozwiązanie dla bułek, bagietek, rogalików, drożdżówek i chleba.

Materiał zewnętrzny