Jak zrobić jakościowe zdjęcia jedzenia, mając do dyspozycji tylko – i aż smartfon?

Porady

Jak zrobić jakościowe zdjęcia jedzenia, mając do dyspozycji tylko – i aż smartfon?

Do fotografowania jedzenia wcale nie trzeba profesjonalnych lamp, najdroższej lustrzanki, specjalnych rekwizytów czy asysty kilku osób. Wystarczy telefon i trochę chęci! Jak więc zrobić jakościowe zdjęcia jedzenia, mając do dyspozycji tylko – i aż smartfon?

Przedstawiamy kilka trików, które warto wykorzystać, fotografując jedzenie w trakcie trwającej edycji Restaurant Week, odbywającej się pod hasłem #FoodLooksGood. Rezerwacje https://RestaurantWeek.pl/.

 #1 ŚWIATŁO MA SMAK

To element, który doda barw, wyrazistości i soczystości zdjęciu. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj naturalne światło. Powód? Jest prosty! Światło naturalne powoduje, że dania prezentują się apetyczniej i wielowymiarowo, a nie płasko. Poszukaj więc w restauracji miejsca, w którym kadr będzie najlepszy, a pięknie podane danie będzie dobrze doświetlone. Ważne – unikaj pełnego słońca, ponieważ zdjęcia jedzenia zyskują niepotrzebne, ostre cienie.

 #2 KADR MA SMAK

Perspektywa to klucz do sukcesu. Czy pyszne jedzenie z bliskimi w kadrze nie stanie się jeszcze smaczniejsze? A może wykorzystaj widok zatłoczonej restauracji? Pamiętaj też, że podstawową zasadą dobrej kompozycji jest tzw. trójpodział. To nic innego jak podzielenie obrazu na trzy równe części w poziomie i w pionie za pomocą linii. Na skrzyżowaniu tych linii warto zaprezentować główny obiekt zdjęcia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste i nabierze charakteru. Po zrobieniu zdjęcia spójrz jeszcze na całość kadru i upewnij się, czy wszystkie materiały na zdjęciu prezentują się dobrze.

 #3 EKSPOZYCJA MA SMAK

Bez presji, masz czas! Zanim zrobisz zdjęcie, poznaj dobrze możliwości swojego telefonu! Sprawdź w ustawieniach, czy zmiana jasności, kontrastu, ekspozycji bądź ustawień kolorystycznych aparatu podniesie jakość zdjęcia. Radzimy – zrezygnuj z trybu automatycznego, w którym nie będziesz mógł skontrolować ustawień, a zdjęcia jedzenia będą dziełem przypadku!

#5 ARANŻACJA MA SMAK

Zasada numer jeden – aparat je pierwszy! Zdjęcie jedzenia zrób przed pierwszym kęsem. Nadgryziona pizza czy napoczęty makaron nie będą wyglądać apetycznie. Uchwyć piękno dania, a wszystkie dodatki na stole wykorzystaj do jedzenia. Im mniej, tym lepiej! Pamiętaj o tym, aby usunąć niepotrzebne elementy z kadru. Pusta butelka po napoju, chusteczki czy portfel odciągają uwagę od fotografowanego jedzenia i sprawiają, że zdjęcie wydaje się „zaśmiecone”. Zwróć też uwagę na tło. Najbezpieczniejsze i najbardziej uniwersalne są gładkie powierzchnie bez mocnego wzoru. Będąc w restauracji, nie zawsze mamy pole manewru, ale wybierając miejsce siedzenia, myślmy nie tylko o świetle, ale też o tle do naszych zdjęć.

#6 POMYSŁOWOŚĆ MA SMAK

Podejdź do uwieczniania wspomnień w kreatywny sposób! Kosztowny, profesjonalny sprzęt nie jest potrzebny do zrobienia zdjęć, do których będziesz wracać, wspominając wyjątkowe festiwalowe smaki.

 #Miej dobry czas i … nie cykaj się cykać!

Dania na stół, telefony w dłoń i ciesz się  festiwalowym czasem. Wykorzystaj powyższe triki w praktyce, twórz lepsze wizualne doświadczenia smakowe i wygraj podróż na Festiwal Tapas w Barcelonie. Co trzeba zrobić? Szczegóły znajdziesz w regulaminie: https://restaurantclub.pl/regulation/149.

#RestaurantWeekPolska i #FoodLooksGood. Konkurs trwa do 13 listopada.