Jak znaleźć idealnego kelnera

Newsy

Jak znaleźć idealnego kelnera

28 maja 2015

Nawet najlepsza restauracja z najlepszymi kucharzami nie przyciągnie klientów i nie będzie przynosić zysków bez dobrych i odpowiednio przeszkolonych kelnerów.  – Dlatego też znalezienie odpowiedniego pracownika i przeszkolenie go to kluczowa sprawa, zwłaszcza teraz latem, gdy w gastronomi przyjmuje się najwięcej nowych pracowników. Dlatego też postanowiliśmy opracować listę 4 porad, którymi należy kierować się przy wyborze nowego pracownika oraz jakie umiejętności powinien posiadać –  mówi Anna Muras, Prezes Zarządu UpMenu, Dyrektor działu konsultingu i sprzedaży.

1. Idealny kelner.

W większości przypadków jest to po prostu niemożliwe, aby takiego znaleźć, ponieważ żaden restaurator nie zwolni takiego kelnera bez dobrego powodu. Jednak zdarzają się wyjątki od tej reguły, aby to sprawdzić wystarczy zadać mu kilka pytań z ogólnej wiedzy kelnerskiej i sprawdzić jak sprawuje się w trakcie okresu próbnego oraz jak organizuje swoją pracę.

2. Sformułuj ogłoszenie.

Pisząc ogłoszenie o pracę dla kelnera na pewno należy unikać ogólnika „Zatrudnię kelnera” naklejonego na drzwiach lokalu. Powinno się zrobić to dokładnie opisując wszystkie warunki podjęcia pracy, minimalną ilość godzin do przepracowania w miesiącu, oraz stawkę (np. godzinową), która najczęściej jest zależna od jakości pracy.

Ogłoszenie najlepiej zamieścić w prasie fachowej i na stronie internetowej restauracji.

3. Odpowiedni człowiek na odpowiednim stanowisku.

Szukając nowego kelnera trzeba zwrócić uwagę na jego cechy charakteru.

Dobry kelner powinien być z pewnością opanowany i sprawny fizycznie, cierpliwy, uprzejmy i uśmiechnięty, ale też pewny swoich umiejętności, śmiały i nie nachalny.

Powinien też dobrze pracować w zespole wcześniej zatrudnionych pracowników.

4. Wyszkól go sam.

Najprostszym, ale nie najszybszym sposobem na znalezienie idealnego pracownika jest wyszkolenie go samemu. Szukając kandydata, który ma już jakąś wiedzę najlepiej sprawdzić wśród absolwentów szkół gastronomicznych, które często kształcą właśnie w tym kierunku.

Dzięki takiemu rozwiązaniu trzeba będzie tylko uczulić go na błędy i korygować jego pracę w trakcie okresu próbnego, kiedy będzie zdobywać doświadczenie.

A Ty w jaki sposób szukasz nowych pracowników?

fot. fotolia