Należy wziąć udział w konkursach nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2015. KPP cieszy się dużym zainteresowaniem wśród kucharzy, ponieważ jest to najlepszy sprawdzian ich umiejętności zawodowych. Kwalifikacje uczestników co roku ocenia jury, w którym zasiadają znamienici szefowie kuchni, również z zagranicy. W dotychczasowych edycjach sędziowały m.in. takie sławy jak chociażby Gissur Gudmundsson, Armand Steinmetz, Jean-Bernard Mahut, Malin Söderström, Loïc Malfait. W 2014 roku za sędziowskim stołem zasiedli: Paraschos Anxiotis, Daniel Ayton, Harald Fraget, Miroslav Kubec, Jonas Larsson oraz Milan Sahanek.
Wszystkim zainteresowanym udziałem w Kulinarnym Pucharze Polski przypominamy, że udział w półfinale biorą zwycięzcy tzw. konkursów nominowanych.
W 2015 roku odbędą się jeszcze:
Festiwal Ryb Bałtyckich
Konkurs dla Młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej „L’art De la cuisine Martell”
X Festiwal Kuchni Greckiej
Trendy Chef of Poland 2015
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”
VII Festiwal Kuchni Zbójnickiej
XI Dorszowe Żniwa
Turniej Kucharzy Festiwalu Smaku
Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego
Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.