Coraz częściej jadamy poza domem. Potwierdzają to badania BCCM – 59% respondentów deklaruje, że spożywa posiłki poza domem co najmniej kilka razy w miesiącu. Jedzenie, obsługa, lokalizacja to kryteria, które bierzemy pod uwagę wybierając się do restauracji. Coraz częściej zwracamy również uwagę na jej wystrój. Projekt takiej przestrzeni to ogromne wyzwanie, wiedzą o tym architekci z THE SPACE, którzy specjalizują się w projektowaniu przestrzeni restauracyjnych, barów oraz kawiarni.
Rozwój trendów gastronomicznych pokazuje, że Polacy coraz częściej korzystają z restauracji. Według badań „Polska na talerzu 2017”, w stosunku do ubiegłego roku ten wzrost jest ponad 3 procentowy. Dlatego właściciele restauracji, kawiarni czy barów są już coraz bardziej świadomi i wiedzą, że nie tylko jedzenie i obsługa może wpłynąć na to czy klient będzie chciał nas odwiedzić a później wrócić.
Jak więc zaprojektować restaurację do której chce się wracać? Architekci z THE SPACE na swoim koncie mają wiele projektów restauracji m.in. nagrodzona za design Łuski i Ości, najnowsza WhiteOne z wyśmienitą kuchnią szefa Pawła Chomentowskiego oraz kilka restauracji sieciowych, jak Dominium czy Salad Story. Każda z tych przestrzeni mocno się od siebie różni – zarówno menu, wystrojem, jak i Klientem, który ją odwiedza. Przykładem może być restauracja WhiteOne uznawana za premium. Po przekroczeniu progu już chcemy zostać w niej na dłużej. W projekcie restauracji wykorzystano wiele nowatorskich pomysłów. Architekci w nawiązaniu do historii miejsca, postanowili wykorzystać drewno, które pochodzi z bali przedwojennej kamiennicy. Z drugiej strony mamy restauracje sieciowe przystępne cenowo dla każdego. Czy to oznacza, że projekt takiego wnętrza można potraktować „po macoszemu”? Nie! THE SPACE odpowiada za rebranding i stworzenie nowego wizerunku dla całej sieci restauracji Dominium. Dzięki temu powstało wnętrze funkcjonalne, przytulne i nowoczesne – połączenie drewna i cegły to trend, który jeszcze długo nie minie. Zastosowanie pewnych zabiegów aranżacyjnych spowodowało, że nie czujemy się jak w restauracji sieciowej a we włoskiej trattorii. Takie było założenie Inwestora i taki efekt udało uzyskać architektom.
Jakie są więc najczęściej popełniane błędy w projektowaniu restauracji? Bardzo często zdarza się, że jest po prostu niewygodnie. Krzesła, które powodują, że cały czas musimy zmieniać pozycję siedząc bo albo z nich zjeżdżamy, albo coś nam się wbija. Podobnie ze stołami i stolikami – albo zbyt wysoko, albo zbyt nisko. Projektując takie wnętrze potraktujmy siebie jako klienta, ale i weźmy pod uwagę specyfikę danego konceptu restauracyjnego i na sobie sprawdźmy jakie rozwiązanie sprawdzi się najlepiej. Kolejna kwestia to oświetlenie, które tworzy atmosferę. Odpowiednia barwa i natężenie podkreśla detale potraw, ale też tworzy przyjemny klimat miejsca. Źle dobrane oświetlenie może spowodować, że siedząc w restauracji czujemy zmęczenie, zamiast się relaksować i kosztować dań – myślimy o zbyt intensywnym oświetleniu – lub w drugą stronę – zbyt dużej ciemności, która też niezbyt dobrze na nas wpływa. Zaburzona funkcjonalność pomieszczeń, zbyt mała kuchnia, wąski bar – to zmora wielu źle zaprojektowanych restauracji. I z tym architekci THE SPACE spotykają się dosyć często. To wpływa na komfort pracy zespołu. A jak wiemy zadowolony zespół to również zadowolony z dobrej obsługi Klient.
Jednak chyba największym grzechem wielu restauracji jest brak kreatywności w tym jak restauracja ma wyglądać, projektując przestrzeń trzeba odkryć jej potencjał i nie zawsze musi to oznaczać podwojenie, czy nawet potrojenie budżetu.
A jak podejść do tematu wnętrz „udomowionych”, których celem jest abyśmy poczuli się dosłownie jak w domu? Jeśli wszystko będzie odpowiednio wyważone to jest to bardzo dobry przepis na sukces, ale… zadbajmy, żeby nie było to składowisko niepotrzebnych, ale ładnie wyglądających rzeczy. Jak podkreślają architekci THE SPACE projekt restauracji to ogromne wyzwanie, które polega na stworzeniu przestrzeni nie tylko ładnej, wygodnej ale funkcjonalnej. Takiej w której odnajdzie się nie tylko właściciel, ale i goście.