Jak zadbać o higienę w restauracji w dobie COVID-19

Aktualności

Jak zadbać o higienę w restauracji w dobie COVID-19

W gastronomii zawsze obowiązywały wysokie standardy czystości. Pandemiczna rzeczywistość dodatkowo podniosła jednak poprzeczkę, wymuszając na restauracjach i hotelach stosowanie rygorystycznych środków ostrożności. Wszystko po to, by zapewnić maksymalne bezpieczeństwo klientom i pracownikom.

W zaleceniach GIS dla gastronomii na pierwszy plan wysuwa się dezynfekcja. Każdy właściciel restauracji powinien zaopatrzyć pracowników w środki do odkażania, a także w rękawiczki jednorazowe. Niezbędne są też maseczki. Dodatkowe obostrzenia wiążą się więc nie tylko ze zmianami w procedurach, lecz także z dodatkowym wyposażeniem lokali gastronomicznych i obiektów noclegowych w potrzebne środki higieniczne i sprzęty.

Gwarancja zachowania reżimu sanitarnego może być czynnikiem decydującym o wyborze konkretnego lokalu. Coraz więcej hoteli i restauracji wprowadza więc własne rygorystyczne procedury i najwyższe standardy czystości, w opracowaniu których często pomagają eksperci z firm dostarczających profesjonalne środki dezynfekujące czy też producenci urządzeń. Ważna jest także świadomość personelu i odpowiednie szkolenia na temat znaczenia i skuteczności samego procesu dezynfekcji. Prawidłowe wykonanie mycia rąk z wykorzystaniem skutecznych środków jest złotym standardem, by pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych chwilowo bytujących na naszej skórze.

Jak na dłoni

Każde dotknięcie zanieczyszczonej powierzchni sprawia, że na nasze ręce dostaje się od 100 do 10 tys. komórek drobnoustrojów. Najłatwiej do skóry przylegają pałeczki E. coli, Salmonella, gronkowiec złocisty oraz niektóre wirusy. Drobnoustroje z dłoni poprzez dotyk są w stanie przenieść się dalej na inne powierzchnie lub na osoby, a jeśli dojdzie do dotknięcia okolic ust, o zachorowanie jest coraz łatwiej. Dlatego tak istotne jest higieniczne mycie rąk (minimum 30 sekund) zgodnie z procedurami zapisanymi w HACCP. Co ważne, także przed założeniem rękawiczek należy wcześniej dokładnie umyć lub zdezynfekować dłonie. Nie tylko woda z mydłem usuwa zarazki z naszych rąk, ale także środki dezynfekujące, łatwe w stosowaniu i skuteczne bez użycia wody. Według obowiązujących w pandemii zaleceń środek do higienicznej dezynfekcji rąk, o odpowiednim stężeniu alkoholu, powinien znajdować się przy wejściu do restauracji i być dostępny dla osób wchodzących oraz obsługi. Najlepiej, jeśli znajduje się on w takim opakowaniu lub urządzeniu, które nie wymaga dotyku, tak by ewentualne zarazki nie zostały przeniesione na dozownik. Firmy specjalizujące się w urządzeniach dla gastronomii oferują cały przekrój produktów sanitarnych: od uchwytów na butelki z płynem dezynfekującym po nowoczesne automatyczne stacje sanitarne z dodatkowymi akcesoriami, takimi jak wnęka na rękawiczki czy pojemnik na odpady. Bogata oferta umożliwia dobór urządzenia do potrzeb każdej placówki.

– Dbając o estetykę oraz renomę lokalu najlepiej wybrać produkt najwyższej jakości. Przy wejściu warto postawić urządzenie, które będzie wizytówką restauracji – mówi Agnieszka Kozłowska, dyrektor marketingu Komat. – Konstrukcja naszych produktów sanitarnych jest odpowiednio przemyślana pod względem funkcjonalności oraz estetyki. Problem często stanowi rozlewający się i kapiący płyn do dezynfekcji, który wycieka na posadzkę lub blat, dlatego stojaki i dozowniki wyposażone są w tacki ociekowe i podstawki. Najwyższy poziom higieny, bezpieczeństwa oraz komfortu użytkowania zapewnią dozowniki łokciowe lub bezdotykowe.
Kolejna kwestia to profesjonalne środki do wykorzystania w urządzeniach i dozownikach – ich wybór na rynku jest duży, a większość bazuje na alkoholu etylowym o wysokim stężeniu, z różnymi dodatkami, które potęgują właściwości biobójcze bądź zabezpieczają skórę dłoni przed nadmiernym wysuszeniem. Skuteczność środka dezynfekującego do rąk z alkoholem zależy od ilości użytego produktu oraz właściwej techniki dezynfekcji, warto więc posłużyć się informacjami z infografiką i dodatkowo przeprowadzić na ten temat szkolenie.

Nieskazitelnie czysta kuchnia

Czyste ręce jednak nie wystarczą. W profesjonalnej kuchni równie ważne jest mycie i dezynfekcja powierzchni roboczych, naczyń, przyrządów kuchennych, a także wszelkich przedmiotów mających kontakt z żywnością. Zadaniem tych procesów jest najpierw usunięcie resztek i zanieczyszczeń, następnie zwalczenie groźnych dla zdrowia drobnoustrojów. Czy w tej kwestii pandemia przyniosła konkretne zmiany?

– Można odnieść wrażenie, że czystość i higiena chyba nigdy nie były aż tak ważne, jak w chwili obecnej. Nie chodzi tutaj wyłącznie o maseczki i dezynfekcję rąk, ale przede wszystkim o zapewnienie nieskazitelnej czystości szkła, naczyń, garnków oraz wszelkich utensyliów wykorzystywanych w profesjonalnych kuchniach – twierdzi Marcin Wajda, dyrektor marketingu i PR Winterhalter Gastronom Polska. – Od teraz nie będzie to wyłącznie wymóg spowodowany presją klientów przywiązujących szczególną wagę do tych kwestii, ale również priorytet dla właścicieli, menedżerów oraz obsługi, bo chodzi tutaj po prostu o ich zdrowie i bezpieczeństwo.
Czyste naczynia bez polerowania, idealnie umyte szkło, wszystkie kuchenne przybory higieniczne i bezpieczne – takiego efektu można oczekiwać od profesjonalnych systemów zmywania. Mogą one być wygodnym i ekonomicznym rozwiązaniem, a odpowiedni dobór środków chemicznych w połączeniu ze specjalistycznym sprzętem nie tylko wspomoże personel, lecz także stanie się dodatkowym świadectwem wysokich standardów higieny w danym lokalu.

W walce o czystość mikrobiologiczną

Naprzeciw nowym potrzebom gastronomii i coraz bardziej wyśrubowanym normom higienicznym wychodzą producenci specjalistycznych urządzeń. Na rynku dostępne są np. lampy bakteriobójcze UV-C, które mogą być wykorzystane do dezynfekcji powietrza lub różnorodnych powierzchni. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wymienia promieniowanie UV jako jeden ze sposobów walki z koronawirusem – światło ultrafioletowe skutecznie niszczy jego cienką warstwę lipidową. Lampy UV-C oczyszczające powietrze z drobnoustrojów, mają wersje mobilne i wiszące, w zależności od potrzeb. Dzięki takim sprzętom właściciele restauracji mogą zminimalizować zagrożenie, a jeśli korzystają także z opcji UV-C w urządzeniach chłodniczych, dodatkowo chronią żywność. Plusem jest wówczas dłuższe i bezpieczniejsze przechowywanie produktów spożywczych przy zachowaniu ich świeżości, smaku, zapachu.
Niezwykle przydatne w walce z wirusami, bakteriami, roztoczami, pleśnią i grzybem okazują się szafy dezynfekujące, działające na zasadzie odpowiedniego dawkowania cząstek ozonu (O3) oraz na wymuszonym przepływie powietrza (efekt tzw. „prysznicu ozonowego”). Aktywne cząstki wnikają do zakamarków umieszczonych w szafie przedmiotów, co zapewnia skuteczną dezynfekcję.

– Mając na wyposażeniu komorę dezynfekującą opartą na cząsteczkach ozonu w technologii Ozone-Cleaner, nasi klienci z sektora HoReCa mogą zapewnić maksymalne bezpieczeństwo swoim klientom poprzez stosowanie jej do dezynfekcji naczyń, sztućców, obrusów, odzieży pracowników, jak również do kompleksowej dezynfekcji pościeli, materacy łóżkowych, pilotów TV – mówi Wojciech Pomagier, manager ds. rozwoju produktu Dora Metal. – Nasza komora przeszła testy potwierdzające jej wysoką skuteczność dezynfekującą na Politechnice Wrocławskiej w Katedrze Chemii Organicznej i Medycznej. Testy wykazały, że już po 10 minutach osiągamy skuteczność dezynfekującą na poziomie 99,9%.
Pandemia okazała się dla branży HoReCa wyjątkowo dotkliwym doświadczeniem, podczas którego zasady gry wciąż się zmieniają. Aby się do tej zmiennej sytuacji dostosować, należy przede wszystkim zadbać o bezpieczeństwo pracowników i klientów. Warto korzystać z rozwiązań, dzięki którym przestrzeganie obostrzeń stanie się łatwiejsze i bardziej skuteczne. Być może konieczne okażą się inwestycje w szkolenia, specjalistyczny sprzęt, wypracowanie dodatkowych procedur. A na co dzień liczą się drobne kroki przynoszące konkretne efekty, jak np. weryfikacja i ewentualne usprawnienie stosowania zasad dotyczących m.in. higieny osobistej, mycia i dezynfekcji rąk oraz utrzymania czystości w pomieszczeniach.

 Wojciech Pomagier

Manager ds. Rozwoju Produktu

Dora Metal

Wychodząc naprzeciw obecnej sytuacji epidemiologicznej, firma Dora Metal z powodzeniem wprowadziła na rynek komorę dezynfekującą opartą na cząsteczkach ozonu w technologii Ozone-Cleaner. Technologia ta polega na odpowiednim dawkowaniu cząstek Ozonu (O3) oraz na wymuszonym przepływie powietrza wewnątrz szafy, wytwarzając efekt tzw. „prysznicu ozonowego” . Efekt ten powoduje wnikanie aktywnych cząstek ozonu do wszystkich zakamarków umieszczonych w szafie przedmiotów, co zapewnia maksymalny i prawidłowy skutek dezynfekcji.
Szafa dezynfekująca przeznaczona jest do dezynfekcji ze wszelkiego rodzaju wirusów, bakterii, zarodków oraz roztoczy ze wszelkiego rodzaju odzieży, obuwia, narzędzi, sprzętu, zabawek, książek itp. Może być z powodzeniem stosowana w szpitalach, hotelach w restauracji, kinach oraz w przedszkolach lub szkołach, nie wymagając specjalnego pomieszczenia do jej użytkowania.
Mając taką komorę na wyposażeniu nasi klienci z sektora HORECA mogą zapewnić maksymalne bezpieczeństwo swoim klientom poprzez stosowanie jej do np.: dezynfekcji naczyń, sztućców, obrusów, odzieży pracowników, jak również do kompleksowej dezynfekcji pościeli, materacy łóżkowych, pilotów TV. Bardzo duża skuteczność dezynfekcji wraz z zapewnieniem maksymalnego bezpieczeństwa użytkownika oraz otoczenia. Nasza komora przeszła testy potwierdzające jej wysoką skuteczność dezynfekującą na Politechnice Wrocławskiej w Katedrze Chemii Organicznej i Medycznej. Testy wykazały, że już po 10 minutach osiągamy skuteczność dezynfekującą na poziomie 99,9%.

Marcin Wajda,

Dyrektor Marketingu i PR

Winterhalter Gastronom Polska

Zaryzykuję i postawię dosyć przewrotną tezę: pandemia COVID-19 ma również swoje plusy. Oczywiście jest ona głoszona przez łzy, gdyż mam pełną świadomość, w jakim stanie jest nasza branża… Niemniej, szukając plusów można odnieść wrażenie, że czystość i higiena chyba nigdy nie były aż tak ważne, jak w chwili obecnej. Nie chodzi tutaj wyłącznie o maseczki i dezynfekcję rąk, ale przede wszystkim o zapewnienie nieskazitelnej czystości szkła, naczyń, garnków oraz wszelkich utensyliów wykorzystywanych w profesjonalnych kuchniach. Od teraz nie będzie to wyłącznie wymóg spowodowany presją klientów przywiązujących szczególną wagę do tych kwestii, ale również priorytet dla właścicieli, menedżerów oraz obsługi, bo chodzi tutaj po prostu o ich zdrowie i bezpieczeństwo. Dobór odpowiednich środków chemicznych w połączeniu z profesjonalnym sprzętem jest wręcz priorytetowy. W końcu wybór profesjonalnej zmywarki staje się nie tyle dodatkowym wsparciem personelu, ale krytycznym punktem, który zaświadczy o pełnej higienie w danym lokalu. Obecnie jest na rynku ogromna grupa profesjonalnych gastronomów, dla których temat idealnej higieny od zawsze był kluczowy i wyposażyli swoje lokale w profesjonalne systemy zmywania marki Winterhalter, które bez wątpienia są gwarantem idealnej czystości. Jest również kolejna, bardzo szeroka grupa, która właśnie te zaległości nadrabia. Aktualnie doradzamy wielu klientom, którzy już za chwilę taką gwarancję w swojej zmywalni będą mieli dostępną. Dodatkowo w tym roku wprowadzamy na rynek ulepszoną, jeszcze bardziej efektywną i oszczędną zmywarkę kapturową – prawdziwego tytana pracy, który w zmywalni nie boi się żadnych wyzwań. Wciąż rozwijamy naszą ofertę profesjonalnego sprzętu oraz chemii, która bez problemu upora się z każdym rodzajem zabrudzeń, ale również z bakteriami i wirusami. Idealnie czyste szkło oraz naczynia bez polerowania, a do tego stuprocentowo higieniczne i bezpieczne.

Agnieszka Kozłowska,

Dyrektor Marketingu

Komat

Dbając o estetykę oraz renomę lokalu warto wybrać produkt najwyższej jakości. Przy wejściu warto postawić urządzenie, które będzie wizytówką restauracji. Dlatego nasze produkty sanitarne wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej 1.4301 (AISI 304), posiadają nowoczesną, elegancką formę, a na życzenie klienta istnieje możliwość personalizacji kolorystycznej w palecie RAL. Oferujemy cały przekrój produktów sanitarnych: od uchwytów na butelki z płynem dezynfekującym po nowoczesne automatyczne stacje sanitarne z dodatkowymi akcesoriami, takimi jak wnęka na rękawiczki czy pojemnik na odpady. Bogata oferta umożliwia dobór urządzenia do potrzeb każdej placówki. Konstrukcja naszych produktów sanitarnych jest odpowiednio przemyślana pod względem funkcjonalności oraz estetyki. Problem często stanowi rozlewający się i kapiący płyn do dezynfekcji, który wycieka na posadzkę lub blat, dlatego stojaki i dozowniki wyposażone są w tacki ociekowe i podstawki. Najwyższy poziom higieny, bezpieczeństwa oraz komfortu użytkowania zapewnią dozowniki łokciowe lub bezdotykowe.

 

Tekst: Beata Woźniak

fot. pixabay.com.pl