Jak szparagi to tylko w Poznaniu

Newsy

Jak szparagi to tylko w Poznaniu

06 maja 2014

6 maja br. w Hotelu Rzymskim w Poznaniu oficjalnie otwarto sezon szparagowy 2014.

Ireneusz Ptak, szef kuchni, serwował z tej okazji dziesiątki dań z białych i zielonych szparagów: sałatkę z kiszonych szparagów z marynowanym czosnkiem i bazylią, terrinę szparagową z wędzonym łososiem, szparagi z serem i szynką w cieście francuskim, sushi ze szparagami, dorszem, łososiem, sakiewki szparagowe z kurkami w śmietanie, krem szparagowy podprawiany żółtkiem, kąski indyka grillowane  pieprzem, pieczonymi szparagami i warzywami pod sosem Mornay i wiele innych, a na deser sałatkę ze szparagów, melona, arbuza z dodatkiem truskawek i syropu klonowego…

Wszystko po to, by pokazać, jak wiele ciekawych potraw można przyrządzić w oparciu o szparaga – warzywo, które dostępne jest bardzo krótko, bo tylko w maju i czerwcu, a które ma niesamowite właściwości prozdrowotne.

– W tym roku sezon na szparaga rozpoczął się dwa tygodnie wcześniej niż zazwyczaj, a trzy tygodnie wcześniej niż w ubiegłym roku – podkreślił prof. Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zachęcał do jedzenia szparagów, zwłaszcza świeżych. Zaprezentował także produkty ze szparagów, jakie powstają w Chinach – kraju, który jest potentatem w produkcji tego cennego warzywa. Ze szparagów robiona jest więc herbata, soki, napoje, wina, a nawet proszki na sen, potencję i leki antyrakowe!

Hubert Gonera, z firmy landbrand, reprezentujący Kulinarny Poznań, zachęcił obecnych do udziału w promocji szparaga, jako warzywa charakterystycznego dla Wielkopolski. Zaprosił też na wyjątkową, szparagową ucztę do kilku poznańskich restauracji.

– Szparagi to złoto Wielkopolski, sprawmy więc, by Poznań stał się stolicą szparaga, żeby właśnie tu przybywali turyści, by go zjeść – mówił H. Gonera. 

W uroczystości, która odbyła się już po raz szesnasty, udział wzięli m.in. Grzegorz Ganowicz, przewodniczący Rady Miasta Poznania, Andrzej Bobrowski, dyrektor Agencji Rynku Rolnego OT Poznań, Ireneusz Kozecki, dyrektor Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Monika Kozłowska, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Henryk Helwing, burmistrz Nowego Tomyśla, Andrzej Mainka, zastępca burmistrza Opalenicy, Anna Zatorska i Paweł Grabarczyk, Instytut Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i wiele innych osób. Współorganizatorami spotkania byli pracownicy Katedry Warzywnictwa UP Poznań, Polski Związek Producentów Szparaga oraz Hotel Rzymski.