Polskie truskawki wiosenne są uprawiane w szklarniach i mają smak tych polowych. Dla wielu jest on wspomnieniem dzieciństwa. Owoce są średnio jędrne, soczyste, lekko poziomkowe i kwaskowate.
Barwa i kształt są charakterystyczne dla danej odmiany, ale generalnie polskie truskawki mają stożkowaty lub sercowaty kształt. Postrzegamy go jako znany, tradycyjny. Dojrzałe owoce są jasnoczerwone i błyszczące. Są duże i pachną. Zapach jest najbardziej intensywny przy szypułce. Jest ona świeża i soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Jak mówią producenci – szypułka zawsze prawdę powie.
Jak rozpoznać truskawkę importowaną?
Truskawki importowane są bardziej podłużne. Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane „na blado”. Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Nie jest ona świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są nieproporcjonalnie duże i długie.
Lokalne, polskie truskawki
Kupując truskawki, dopytajmy o ich pochodzenie, wybierając te uprawiane lokalnie wspieramy miejscowych rolników, a także dbamy o środowisko, ponieważ ograniczony zostaje daleki transport a tym samym emisja gazów cieplarnianych.
Kupując lokalnie, wpisujemy się także w rosnący siłę trend „locavore”, promujący spożywanie żywności wyprodukowanej w promieniu nie przekraczającej 160 km od miejsca dokonania zakupu.
Truskawki to owoce dostępne w handlu przez cały rok – zimą sprowadzane z cieplejszej strefy klimatycznej pakowane w malutkie plastikowe opakowania odmiany są dobrane tak by jak najlepiej przetrwały przewożenie. Ich wygląd jest imponujący jednak walory sensoryczne nie zachwycają – twardy, jałowy miąższ praktycznie bez zapachu.
Mrożenie – czyli polskie truskawki cały rok
Poza sezonem chcąc zjeść truskawki sięgajmy po mrożonki. Przygotowane w pełni sezonu z najlepszych, najbardziej dojrzałych owoców nie tracą swoich walorów odżywczych. Wybierając mrożonki, zwróćmy uwagę czy opakowanie nie zostało uszkodzone, a także czy jego zawartość jest sypka. Gdy mrożonka tworzy jeden blok, znaczy to, że była niewłaściwie przechowywana i na jakimś etapie rozmroziła się i ponownie zamarzła. Sprzyja to rozwojowi patogenów, stąd wybierajmy tylko te właściwie przetrzymywane.
Liofilzacja
Truskawki są także dostępne w formie liofilizowanej – jest to proces polegający na pozbawieniu produktu zawartej w nim naturalnie wody, prowadzony w bardzo niskiej temperaturze. Technologia ta zachowuje większość składników odżywczych i smakowych świeżego produktu w tym także oryginalny kolor a dodatkowo nadaje mu atrakcyjną chrupkość. Liofilizowane truskawki są doskonałą przekąska która stanowi zdrową alternatywę dla słodyczy.
Przechowywanie truskawek
Zakupione truskawki nie powinny stać w cieple dlatego przetrzymujmy je w lodówce by spowolnić ich psucie się. Aby przedłużyć ich świeżość można myjąc truskawki do wody w której je płuczemy dodać kilka łyżek octu – nie wpłynie to negatywnie na ich smak a kwaśne środowisko spowolni psucie się produktu. Dobrze odsączone można nieco dłużej przechować w lodówce.
Jak wykorzystać truskawki w kuchni?
Truskawki są najczęściej spożywane na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych i deserów. Większość z nas pamięta najpyszniejsze danie dzieciństwa – truskawki z makaronem i odrobiną śmietany albo ryż z truskawkami i cynamonem.
Truskawki to bardzo wszechstronny surowiec – doskonały do przygotowania kompotów, soków i koktajli. W formie zagęszczonej stanowi ulubiony dodatek do lodów, dżemów, galaretek, syropów, cukierków i czekoladach.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw