6 kwietnia br. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku odbył się pokaz produkcji pralin prowadzony przez czołowego cukiernika Trójmiasta – Tomasza Dekera. W pokazie uczestniczyli uczniowie klasy cukierniczej ZSZ oraz nauczyciele technologii.
Tomasz Deker przedstawił uczestnikom szkolenia cały proces produkcji pralin. Najpierw zwrócił uwagę na surowce. Wielkie znaczenie ma tu jakość czekolady. Pan Tomasz do produkcji pralinek użył ciemnej czekolady San Filipe belgijskiej firmy Frubel. Nadzienie pralinek stanowiły: krem szampański na białej czekoladzie i ganache – na bazie czekolady miodowej. Pierwszym etapem przygotowania czekolady było jej temperowanie. Jest to bardzo ważny etap, w czasie którego tłuszcz krystalizuje, co ma wpływ na jakość gotowego wyrobu: smak, połysk i kruchość. Następnie czekolada została rozlana do form i poprzez wytrząsanie wypełniła jej zagłębienia, tworząc kształt przyszłych pralin. Nadmiar czekolady został usunięty, a formy odstawione do ostygnięcia czekolady. Później przy pomocy worka cukierniczego, wgłębienia zostały wypełnione nadzieniami. Po ponownym schłodzeniu, formy znów zostały zalane temperowaną czekoladą, nadmiar czekolady usunięty, a formy z pralinami schłodzone. Wreszcie przyszedł kulminacyjny moment. Tomasz Dekert jednym wprawnym uderzeniem formy o stół sprawił, że praliny ją opuściły.
W przerwach pomiędzy etapami produkcji pralinek Tomasz Dekert przedstawił uczniom swoją drogę kariery cukierniczej. Rozpoczęła się ona po ukończeniu cukierniczej szkoły zawodowej w Poznaniu. Do dalszego rozwoju przyczyniły się profesjonalne szkolenia miedzy innymi w Ośrodku Szkoleniowym dla Cukierników Profesional w Poznaniu, w Belgijskiej akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz szkole cukierniczej Lenotre we Francji, a także praca w polskich, szwajcarskich i włoskich restauracjach. Cukiernik jest także członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającej najlepszych szefów z całej Polski.