Jak otworzyć mobilny punkt gastronomiczny bez lokalu?

Aktualności

Jak otworzyć mobilny punkt gastronomiczny bez lokalu?

Wynajem lub zakup lokalu do prowadzenia działalności gastronomicznej to duży koszt. Zdarza się też, że w konkretnej lokalizacji nie ma już wolnych obiektów, w których można rozpocząć taki biznes. Wówczas jedynym rozwiązaniem pozostają mobilne kontenery. Czym są te konstrukcje? Czy spełniają normy sanitarne obowiązujące w branży gastronomicznej?

Czym są mobilne kontenery gastronomiczne?

Kontenery gastronomiczne to mobilne obiekty, które mają formę metalowych prostopadłościanów z drzwiami, oknami i niezbędnymi instalacjami. Można je łatwo przenosić z miejsca na miejsce, a do ich postawienia na okres krótszy niż 180 dni nie jest potrzebne pozwolenie na budowę. Oznacza to, że kontener gastronomiczny może stać w jednym miejscu przez prawie pół roku, nawet jeśli działka nie jest przeznaczona pod trwałą zabudowę.

W środku obiekty tego typu nie różnią się od klasycznych murowanych budynków. Można je wyposażyć w dowolny sposób i dostosować do wymogów obowiązujących w branży gastronomicznej.

Mobilne kontenery a wymagania gastronomii

Kontener używany w gastronomii musi:

  • mieć dostęp do prądu i wody,
  • mieć wydajną wentylację,
  • spełniać wymogi sanitarne,
  • przejść odbiór sanepidu,
  • być przystosowany do przygotowywania i wydawania posiłków.

Aby obiekt został dopuszczony do użytkowania, musi być też wyposażony w odpowiedni sposób. Ważne jest to, by znajdujące się w nim meble i powierzchnie były wykonane z materiałów łatwych do utrzymania w czystości. W kontenerze najlepiej zamontować urządzenia przeznaczone typowo dla branży gastronomicznej, w tym lodówki, zamrażarki, zlewozmywaki, płyty, kuchenki, zmywarki i piece.

Warto pamiętać, że obiekty mobilne są bardzo uniwersalne. Na etapie produkcji można wyposażyć je w dowolne systemy i dodatkowe elementy – w tym klimatyzację, wentylację, oświetlenie zgodne z BHP, okna, drzwi czy czujniki i alarmy. W późniejszym czasie da się je również bardzo łatwo rozbudować. Wystarczy dołączyć kolejny moduł, by zwiększyć powierzchnię lokalu gastronomicznego.

Jak otworzyć restaurację w kontenerze mobilnym?

Aby otworzyć restaurację w kontenerze mobilnym, trzeba dopełnić kilku formalności. Poza zamówieniem takiego obiektu i pasującego do niego wyposażenia należy:

  1. Zarejestrować działalność gospodarczą – zwykle pod kodem PKD 56.10.B (ruchome placówki gastronomiczne).
  2. Zgłosić gotowy kontener do lokalnego oddziału sanepidu – na minimum 14 dni przed rozpoczęciem pracy.
  3. Spełnić wymogi dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych personelu i bezpieczeństwa żywności (HACCP, GHP i GMP).
  4. Przejść kontrolę sanitarną.

Kontener, który spełnia obowiązujące normy, można postawić w niemal każdym miejscu. To obiekt mobilny, łatwy do przeniesienia w inną lokalizację. Sprawdzi się on nawet na posesji, na której z różnych powodów nie można wznieść konstrukcji stale związanej z gruntem. Co więcej, można postawić go na nieuzbrojonej działce, ale wówczas trzeba zapewnić dostęp do agregatów i zbiorników na wodę.

Kiedy otwarcie restauracji w kontenerze mobilnym ma sens?

Otwarcie restauracji w kontenerze mobilnym to doskonałe rozwiązanie w sytuacji, gdy:

  • planujesz pracować sezonowo – np. wyłącznie w trakcie wakacji,
  • chcesz rozpocząć działalność jak najbliżej atrakcji turystycznych lub w miejscach, w których nie można zbudować obiektu trwale związanego z gruntem,
  • zależy Ci na uniknięciu konieczności wiązania się z jedną lokalizacją na kilka lat – nawet w przypadku najmu zwykle wymagane jest podpisanie umowy na długi okres,
  • masz ograniczony budżet – zakup kontenera jest zwykle tańszy niż wykupienie standardowego lokalu na własność,
  • zależy Ci na szybkim otwarciu i nie masz czasu, by czekać na zwolnienie lokali w wybranej okolicy,
  • chcesz przetestować biznes, zanim zdecydujesz się na większe inwestycje.

Na otwarcie restauracji w kontenerze mobilnym decydują się też osoby, którym zależy na elastyczności. Takie obiekty można bowiem rozbudować w dowolnym momencie – ograniczeniem jest jedynie wielkość działki.

Artykuł zewnętrzny