Wynajem lub zakup lokalu do prowadzenia działalności gastronomicznej to duży koszt. Zdarza się też, że w konkretnej lokalizacji nie ma już wolnych obiektów, w których można rozpocząć taki biznes. Wówczas jedynym rozwiązaniem pozostają mobilne kontenery. Czym są te konstrukcje? Czy spełniają normy sanitarne obowiązujące w branży gastronomicznej?
Czym są mobilne kontenery gastronomiczne?
Kontenery gastronomiczne to mobilne obiekty, które mają formę metalowych prostopadłościanów z drzwiami, oknami i niezbędnymi instalacjami. Można je łatwo przenosić z miejsca na miejsce, a do ich postawienia na okres krótszy niż 180 dni nie jest potrzebne pozwolenie na budowę. Oznacza to, że kontener gastronomiczny może stać w jednym miejscu przez prawie pół roku, nawet jeśli działka nie jest przeznaczona pod trwałą zabudowę.
W środku obiekty tego typu nie różnią się od klasycznych murowanych budynków. Można je wyposażyć w dowolny sposób i dostosować do wymogów obowiązujących w branży gastronomicznej.
Mobilne kontenery a wymagania gastronomii
Kontener używany w gastronomii musi:
- mieć dostęp do prądu i wody,
- mieć wydajną wentylację,
- spełniać wymogi sanitarne,
- przejść odbiór sanepidu,
- być przystosowany do przygotowywania i wydawania posiłków.
Aby obiekt został dopuszczony do użytkowania, musi być też wyposażony w odpowiedni sposób. Ważne jest to, by znajdujące się w nim meble i powierzchnie były wykonane z materiałów łatwych do utrzymania w czystości. W kontenerze najlepiej zamontować urządzenia przeznaczone typowo dla branży gastronomicznej, w tym lodówki, zamrażarki, zlewozmywaki, płyty, kuchenki, zmywarki i piece.
Warto pamiętać, że obiekty mobilne są bardzo uniwersalne. Na etapie produkcji można wyposażyć je w dowolne systemy i dodatkowe elementy – w tym klimatyzację, wentylację, oświetlenie zgodne z BHP, okna, drzwi czy czujniki i alarmy. W późniejszym czasie da się je również bardzo łatwo rozbudować. Wystarczy dołączyć kolejny moduł, by zwiększyć powierzchnię lokalu gastronomicznego.
Jak otworzyć restaurację w kontenerze mobilnym?
Aby otworzyć restaurację w kontenerze mobilnym, trzeba dopełnić kilku formalności. Poza zamówieniem takiego obiektu i pasującego do niego wyposażenia należy:
- Zarejestrować działalność gospodarczą – zwykle pod kodem PKD 56.10.B (ruchome placówki gastronomiczne).
- Zgłosić gotowy kontener do lokalnego oddziału sanepidu – na minimum 14 dni przed rozpoczęciem pracy.
- Spełnić wymogi dotyczące badań sanitarno-epidemiologicznych personelu i bezpieczeństwa żywności (HACCP, GHP i GMP).
- Przejść kontrolę sanitarną.
Kontener, który spełnia obowiązujące normy, można postawić w niemal każdym miejscu. To obiekt mobilny, łatwy do przeniesienia w inną lokalizację. Sprawdzi się on nawet na posesji, na której z różnych powodów nie można wznieść konstrukcji stale związanej z gruntem. Co więcej, można postawić go na nieuzbrojonej działce, ale wówczas trzeba zapewnić dostęp do agregatów i zbiorników na wodę.
Kiedy otwarcie restauracji w kontenerze mobilnym ma sens?
Otwarcie restauracji w kontenerze mobilnym to doskonałe rozwiązanie w sytuacji, gdy:
- planujesz pracować sezonowo – np. wyłącznie w trakcie wakacji,
- chcesz rozpocząć działalność jak najbliżej atrakcji turystycznych lub w miejscach, w których nie można zbudować obiektu trwale związanego z gruntem,
- zależy Ci na uniknięciu konieczności wiązania się z jedną lokalizacją na kilka lat – nawet w przypadku najmu zwykle wymagane jest podpisanie umowy na długi okres,
- masz ograniczony budżet – zakup kontenera jest zwykle tańszy niż wykupienie standardowego lokalu na własność,
- zależy Ci na szybkim otwarciu i nie masz czasu, by czekać na zwolnienie lokali w wybranej okolicy,
- chcesz przetestować biznes, zanim zdecydujesz się na większe inwestycje.
Na otwarcie restauracji w kontenerze mobilnym decydują się też osoby, którym zależy na elastyczności. Takie obiekty można bowiem rozbudować w dowolnym momencie – ograniczeniem jest jedynie wielkość działki.
Artykuł zewnętrzny