Jak dopełnić smak potrawy?

Newsy

Jak dopełnić smak potrawy?

15 lutego 2010

W brytyjskich sklepach sieci Waitrose pojawi się wkrótce nowy produkt spożywczy, który zrewolucjonizuje sztukę kulinarną – pasta umami.
Umami to obok smaku słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego piąty smak rozpoznawany przez ludzkie komórki smakowe. Został odkryty 102 lata temu w Japonii. W kuchni japońskiej umami to podstawa każdej potrawy, tymczasem na Zachodzie nadal bazą są pokarmy odwołujące się do czterech podstawowych smaków. Jego obecność sprawia, że jej smak potrawy wydaje się pełny i satysfakcjonujący, podczas gdy dania pozbawione umami wydają się niedoskonałe. Umami w naturalnej postaci można znaleźć m.in. w grzybach, mięsie i serach, zaś wykrywające ten smak receptory reagują na glutaminiany, dlatego właśnie w przemyśle spożywczym coraz większą popularnością cieszy się glutaminian sodu.

(Źródło: onet.pl)