Jacek Koprowski o Hermesie Kulinarnym Poradnika Restauratora

Aktualności

Jacek Koprowski o Hermesie Kulinarnym Poradnika Restauratora

W 2005 r. po raz pierwszy kapituła plebiscytu przyznała statuetki Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora” najlepszym szefom kuchni i właścicielom najbardziej prestiżowych lokali. Wówczas nikt nie spodziewał się, że wkrótce wyróżnienie to osiągnie tak wysoki prestiż. Zanim jednak poznamy zwycięzców kolejnej edycji, przekonajmy się, co mówi o nagrodzie laureat Hermesa Kulinarnego 2023 w kategorii „Kucharz przyszłości” – Jacek Koprowski, szef kuchni Fino w Gdańsku.

Dumny jestem, że zostałem wyróżniony tak prestiżową nagrodą. Hermes Kulinarny to nagroda od ludzi znających branżę. Dumny jestem, że zostałem wyróżniony tak prestiżową nagrodą. Nagroda ta stanowi wyraz docenienia bieżącej pracy, ale wskazuje również Fino, mój zespół, a w konsekwencji mnie jako kogoś, wyznaczającego kierunek i godnego obserwowania.

Przypominamy, iż nasza nominacja nigdy nie wiązała się z wniesieniem jakiejkolwiek opłaty. To wyróżnienie, w którym głosy oddają szefowie kuchni, laureaci Hermesa „Poradnika Restauratora” z poprzednich lat. Na tym polega prestiż nagrody.

O tym, kto w tym roku otrzyma statuetką Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora”, dowiemy się 19 września w Hotelu Hampton by Hilton Poznań-Swarzędz.

Polecamy rozmowę z Jackiem Koprowskim z 23.10.23.