10-12 sierpnia br. już po raz dziewiąty w Żywcu na terenie Amfiteatru pod Grojcem odbędzie się Festiwal Kwaśnicy. Potrawa będzie gotowana w rekordowo dużym garnku. Nad jej smakiem czuwać będzie Barbara Czul, organizator imprezy wraz z Antonim Szlagorą, Burmistrzem Miasta Żywca. Tradycyjna, karpacka, regionalna zupa przygotowywana będzie według przepisu, który przetrwał w archiwach muzealnych setki lat. W tym roku po raz pierwszy Generalni Kucharze będą wtajemniczać w tajniki gotowania prezentera TVN Tomasza Zubilewicza. Uczestnicy, oprócz degustowania kwaśnicy, będą mogli także posłuchać występów gwiazd polskiej muzyki rozrywkowej. Zagrają i zaśpiewają m.in.: Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski, Budka Suflera. Dodatkową atrakcją będzie parada ponad 2000 motocyklistów ulicami Żywca. Patronat nad Festiwalem objęli Marszałek Województwa Śląskiego i Burmistrz Miasta Żywiec.
Do udziału w konkursie zaproszone są restauracje, hotele, zajazdy itp. Po ugotowaniu kwaśnicy oceniana jest ona przez Jury (Barbara Czul, Pomysłodawca i organizator Festiwalu Kwaśnicy; Antoni Szlagor, Burmistrz Miasta Żywiec; Generalny Sponsor Grupa Żywiec; Wiesław Wróblewski – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – organizator Festiwalu Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie; Grzegorz Komendarek – szef kuchni, aktor (serial „Złotopolscy”); Jacek Dutka – Wiceprezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, organizator Festiwalu kuchni Zbójnickiej w Skoczowie; Jan Sztefek – Wielki Zbójnik Gromady Górali, organizator Święta baraniny w Ustroniu). Trzy restauracje otrzymują Certyfikat upoważniający do wprowadzenia kwaśnicy w swoim menu. Przepisy na kwaśnicę podaje Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy. Konkurs prowadzić będą Beskidzki Klub Kulinarny oraz Chojna Group.
Zgłoszenia ekip do dnia 8.08.2012 r. można przesyłać na adres e-mail chojnagroup@chojnagroup.com
Więcej informacji można uzyskać:
Organizator Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy: Barbara Czul: basiaczul@wp.pl,
tel: 501 009 722.