25 września br. odbyły się IX Ogólnopolskie Kulinarne Prezentacje Regionów. Celem imprezy jest propagowanie polskiej kultury kulinarnej w oparciu o dziedzictwo historyczne w regionach Polski. Zgłoszone ekipy dokonały prezentacji potraw wywodzących się z danego regionu lub mających związek kulturowy z ich powstaniem, czy historią pochodzenia.
Obiektywnej oceny dokonała zaproszona publiczność, która przy wejściu na teren prezentacji regionów – zakupiła cegiełkę (4 zł), która była jednocześnie głosem dla wybranej przez siebie ekipy. Pieniądze (13108,76 zł) zebrane w ten sposób zostały przekazane na konto Fundacji Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci na zakup karetki pogotowia.
Komisja w składzie: Waldemar Hołówka, Mirosław Drewniak, Jakub Kasiński, Jolanta Duda, Ryszarda Makuch, Beata Zielińska i Jacek Grzegorzak dokonała podliczenia ilości zebranych cegiełek i wyróżniła następujące ekipy:
I miejsce Villa Vanilla – Kędzierzyn Koźle, Natalia Masztalerz, Kamil Morkisz i Robert Kopacz z ilością 919 sztuk
II miejsce Zamek w Baranowie Sandomierskim i Zamek w Krasiczynie ekipy prezentowały się łącznie – Dyr. Kazimierz Idzik, Beata Zielińska, Małgorzata Ślęzak, Bogumił Skura Zamek w Baranowie Sand., oraz Agata Kubik, Maciej Gołdyn, Cezary Surmiak Zamek w Krasiczynie z ilością 871 sztuk
III miejsce Gminne Stowarzyszenie Kobiet w Dubiecku bardzo liczna ekipa reprezentowana przez Annę Sopel, Agatę Guja, Krystynę Pyra z ilością 566 sztuk
Myśliwskie Smaki Lubelszczyzny ks. Romana Karpowicza z ilością 214 sztuk
Firma Gastronomiczna „Degusto” Joanna i Jakub Kasińscy z Limanowej 70 sztuk
Przypomnijmy, że spotkanie uświetnił: kabaret muzyczny i prowadzenie Krzysztofa Skiby – SKIBA SHOW; interaktywne pokazy naukowe połączone z udziałem publiczności; atrakcje dla dzieci np. Klanza, zjeżdzalnia Pan Pikuś – Aviva, kucyki; pokaz kulinarny Teo Vafidisa; pokaz fajerwerków i koncert zespołu Przystanek Mrówkowiec.