IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Newsy

IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

30 lipca 2014

16 sierpnia br. odbędą się IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2014.

Głównymi organizatorami są:

– Leszek Makulski  tel. 601 088 262 gastronomia@wp.pl

– Jan Sztefek tel. 606 317 880 sztefek@ustron.pl – Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.

IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli:

 – Anna Olszewska – Konsul Generalny RP

 – Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 – Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński

 – Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń

Konkurs nominowany jest w 2014 roku do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.

Tegoroczne IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM Gastro – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a.

Głównym celem Mistrzostw jest:  wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny; promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny; kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim; promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych; prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd.; zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.

W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród  nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:

– Ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:

– comber z  polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas pracy na stanowisku konkursowym)

Podczas tegorocznych IX Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się międzynarodowa konferencja popularno-naukowa z pokazem rozbioru mięsa – tzw. po „czesku”, oraz liczne pokazy kulinarne połączone z degustacją.

Zorganizowana będzie wioska zbójnicka, w której wystąpią uznane kapele góralskie, zorganizowany będzie konkurs plastyczny dla dzieci; pokaz ręcznego i mechanicznego strzyżenia owiec.