16 sierpnia br. odbędą się IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2014.
Głównymi organizatorami są:
– Leszek Makulski tel. 601 088 262 gastronomia@wp.pl
– Jan Sztefek tel. 606 317 880 sztefek@ustron.pl – Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli:
– Anna Olszewska – Konsul Generalny RP
– Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński
– Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń
Konkurs nominowany jest w 2014 roku do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski.
Tegoroczne IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM Gastro – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a.
Głównym celem Mistrzostw jest: wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny; promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny; kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim; promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych; prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd.; zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny.
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.
Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
– Ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
– comber z polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas pracy na stanowisku konkursowym)
Podczas tegorocznych IX Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się międzynarodowa konferencja popularno-naukowa z pokazem rozbioru mięsa – tzw. po „czesku”, oraz liczne pokazy kulinarne połączone z degustacją.
Zorganizowana będzie wioska zbójnicka, w której wystąpią uznane kapele góralskie, zorganizowany będzie konkurs plastyczny dla dzieci; pokaz ręcznego i mechanicznego strzyżenia owiec.