21 września na Skoczowskim Rynku odbędą się IX Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia. Główną atrakcją Mistrzostw będzie konkurs kulinarny dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorem imprezy jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj”. Wsparcia i pomocy merytorycznej udzieliło stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Beskidzki Klub Kulinarny.Honorowy patronat nad Konkursem w ramach XII Regionalnych Dni Rybactwa objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach którego organizowane są IX Międzynarodowe Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia.
Celem Mistrzostw jest:
zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji karpia,
kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej oraz wykorzystanie karpia w kuchni,
promocja i prezentacja potraw z karpia,
wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z karpia,
wymiana informacji i doświadczeń.
Drużyny kucharskie zainteresowane udziałem w konkursie proszone są o wypełnienie zgłoszenia i dostarczenia go do biura Stowarzyszenia Lokalna Grupa Rybacka „Żabi Kraj” (ul. Mickiewicza 9, 43-430 Skoczów) lub zeskanowane przesłać: faksem pod numer: 33 487 49 55; drogą elektroniczną na e-mail: kulinaria@zabikraj.pl w terminie do 08 września 2014 r.
Wiadomość o dopuszczeniu do udziału w Mistrzostwach zostanie przesłana drogą elektroniczną do kapitanów zakwalifikowanych ekip kucharskich. Ponadto lista ekip kucharskich zakwalifikowanych do Mistrzostw zamieszczona będzie na stronie www.zabikraj.pl do 12 września 2014 r.
Koordynatorem Mistrzostw z ramienia Organizatorów i osobą upoważnioną do kontaktu z zawodnikami jest: Dorota Żywczok – kulinaria@zabikraj.pl.