IX ?l?Art de la cuisine Martell? 2011 – wyniki

Newsy

IX ?l?Art de la cuisine Martell? 2011 – wyniki

07 marca 2011

4-6 marca br. odbył się IX edycja konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „l’Art de la cuisine Martell” 2011 w XIV-wiecznym Zamku Ryn na Mazurach. Organizatorem była Grupa Anders przy współpracy z Fundacją Klubu Szefów Kuchni, a sponsorem tytularnym imprezy – Wyborowa SA. Patronat medialny nad imprezą objął Poradnik Restauratora.

W potyczkach kulinarnych uczestniczyły dwuosobowe zespoły kucharzy, pracujących w restauracjach hotelarskich, jak i w pojedynczych lokalach. Spośród 16 drużyn jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego wybrało zwycięzców tegorocznej edycji. Pierwsze miejsce wywalczyła Restauracja „Jan”- Bełchatów” (Przemysław Wiloch, Piotr Krogulec). Drugie miejsce przypadło drużynie „ Jak Pragnę Wina” z Łodzi (Robert GŁyda, Arkadiusz Wilamowski), a trzecie Restauracja „Kummerówka” z Bydgoszczy (Adam Kowalewski, Tomasz Rochon).

Dodatkową nagrodę przyznało jury degustacyjne. Laureatem została drużyna Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie – Warszawa (Tomasz Szczypiński, Maciej Prot)

Uczestnicy konkursu oceniani byli przez jury w składzie:

Jury koneserów

1. Olga Alekseeva – Rosja

2. Daniela Verga Mantovani – Włochy

3. Laura de Giambruno -Urugwaj

4. Janusz Niesyto – Polska     

5. Andrzej Szumowski – Wyborowa – Polska

6. Jean-Jacques Regnault – Francja

7. Tomasz Kozłowicz – Polska

8. Sambor Czarnota – Polska

Jury degustacyjne

1. Josef Seeletso – Botswana

2. Teo Vafidis – Grecja

3. Christophe Pieńkowski – Francja

Przewodniczący: Jerzy Pasikowski

Sekretarz: Jarosław Walczyk

Jury Techniczne:

1. Adam Chrząstowski – Polska

2. Grzegorz Labuda – Polska

3. Paweł Oszczyk – Polska

4. Marcin Budynek

5. Jarosław Uściński – Polska

6. Rafał Targosz – Polska