4-6 marca br. odbył się IX edycja konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej „l’Art de la cuisine Martell” 2011 w XIV-wiecznym Zamku Ryn na Mazurach. Organizatorem była Grupa Anders przy współpracy z Fundacją Klubu Szefów Kuchni, a sponsorem tytularnym imprezy – Wyborowa SA. Patronat medialny nad imprezą objął Poradnik Restauratora.
W potyczkach kulinarnych uczestniczyły dwuosobowe zespoły kucharzy, pracujących w restauracjach hotelarskich, jak i w pojedynczych lokalach. Spośród 16 drużyn jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego wybrało zwycięzców tegorocznej edycji. Pierwsze miejsce wywalczyła Restauracja „Jan”- Bełchatów” (Przemysław Wiloch, Piotr Krogulec). Drugie miejsce przypadło drużynie „ Jak Pragnę Wina” z Łodzi (Robert GŁyda, Arkadiusz Wilamowski), a trzecie Restauracja „Kummerówka” z Bydgoszczy (Adam Kowalewski, Tomasz Rochon).
Dodatkową nagrodę przyznało jury degustacyjne. Laureatem została drużyna Belvedere-Cafe Łazienki Królewskie – Warszawa (Tomasz Szczypiński, Maciej Prot)
Uczestnicy konkursu oceniani byli przez jury w składzie:
Jury koneserów
1. Olga Alekseeva – Rosja
2. Daniela Verga Mantovani – Włochy
3. Laura de Giambruno -Urugwaj
4. Janusz Niesyto – Polska
5. Andrzej Szumowski – Wyborowa – Polska
6. Jean-Jacques Regnault – Francja
7. Tomasz Kozłowicz – Polska
8. Sambor Czarnota – Polska
Jury degustacyjne
1. Josef Seeletso – Botswana
2. Teo Vafidis – Grecja
3. Christophe Pieńkowski – Francja
Przewodniczący: Jerzy Pasikowski
Sekretarz: Jarosław Walczyk
Jury Techniczne:
1. Adam Chrząstowski – Polska
2. Grzegorz Labuda – Polska
3. Paweł Oszczyk – Polska
4. Marcin Budynek
5. Jarosław Uściński – Polska
6. Rafał Targosz – Polska