28 października br. na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy odbędą się po raz dziewiąty Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne. W konkursie weźmie udział 16 zawodników. Każdy z nich w ciągu godziny musi przygotować pięć dań (mięso, ryba) z zastosowaniem dowolnej metody obróbki. Wyniki ogłoszone będą na wieczornej Galii Diner, która odbędzie się w Pałacu Ostromecko. Natomiast między konkursami odbędą się pokazy, degustacje i prezentacje firm sponsorskich, m.in.: Prymat, Makro, Farm Frites, Iglotex, Kikkoman-Tabasco, Bounduelle. Organizatorem imprezy jest Dariusz Gwiazda.
Uczestnicy, którzy biorą udział w IX Potyczkach muszą zgłosić się 27.10.2011 o godz.19.00 na Wyspę Młyńską w celu wylosowania produktów do wykonania dania konkursowego. Tego dnia odbędzie się również spotkanie z Jury. Zwycięzców wyłoni profesjonalne Jury, w skład którego wchodzą szefowie znanych polskich restauracji. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi wieczorem tego samego dnia w Pałacu Ostromecko, o godz.20.00 podczas Gali Diner – wstęp tylko na zaproszenia. Prezydent Miasta ufundował statuetkę, którą wręczy podczas Gali zwycięzcy konkursu.
Uczestnicy:
Michał Szcześniak – Le Meridien Bristol Warszawa
Daniel Twardo – Hotel & Restaurant & Browar Trzy Korony Puławy
Radosław Hnatyszyn – Restauracja Godding Sopot
Robert Kudliński – Regionalne Warzelnie Piwa Bydgoszcz
Arkadiusz Korzeń – Hotel Hebenda w Budzyniu woj. wielkopolskie
Sławomir Miotk – Lisewski Dwór Lisewo 1
Piotr Armatowski – Karczma Rzym Pawłówek 6
Łukasz Lewandowski – Restauracja Malinowy Ogród Gdańsk
Ariel Świstak- the Barista Espresso Bar and Bakery Warszawa
Przemysław Łatka – City Hotel w Bydgoszczy
Paweł Murawski – Hotel Leda SPA Kołobrzeg
Łukasz Fulara – Villa Sedan Sopot
Tomasz Niestatek – Gościniec Soplica
Wojciech Konikowski – Ośrodek Spa&Ski Poniwiec w Ustroniu
Jakub Ignyś – Hotel Zamek Lubliniec
Krzysztof Sikora- “Kopalnia Soli” Wieliczka
Program imprezy:
09:00 Spotkanie uczestników konkursu z Jury losowanie i odprawa
10:00 Prezentacja produktów: Iglotex/Adam Makowski
10.30 Prezentacja produktów: Kikkoman – Tabasco – sos sojowy w twojej kuchni – rekomenduje Dariusz Gwiazda
11.00 Live Cooking: Farm Frites/Bartłomiej Zwierzycki Unilever Foodsolutions/Tomek Kutka – sosy na każdą okazję
11.30 Live Cooking: Fanex/Grzegorz Januszewski – kuchnia meksykańska Taco, Bonduelle/Krzysztof Zilski – warzywne nowości
12.00 Prezentacja produktów: Saga – papierowa rewolucja w kuchni, Rudopal/Albert Adamczewski – Doni dall’Italia – linia gotowych dań włoskich
13.00 Prezentacja odzieży dla gastronomii: Cheman/Szymon Rogoziński
13.30 Prezentacja produktów: Makro
14.00 Live Cooking: Prymat/Andrzej Szymborski – przyprawy, które inspirują kucharzy
14.30 Prezentacja produktów: Swedeponic – ziołowy zawrót głowy