IX Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne

Newsy

IX Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne

21 października 2011

28 października br. na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy odbędą się po raz dziewiąty Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne. W konkursie weźmie udział 16 zawodników. Każdy z nich w ciągu godziny musi przygotować pięć dań (mięso, ryba) z zastosowaniem dowolnej metody obróbki. Wyniki ogłoszone będą na wieczornej Galii Diner, która odbędzie się w Pałacu Ostromecko. Natomiast między konkursami odbędą się pokazy, degustacje i prezentacje firm sponsorskich, m.in.: Prymat, Makro, Farm Frites, Iglotex, Kikkoman-Tabasco, Bounduelle. Organizatorem imprezy jest Dariusz Gwiazda.

Uczestnicy, którzy biorą udział w IX Potyczkach muszą zgłosić się 27.10.2011 o godz.19.00 na Wyspę Młyńską w celu wylosowania produktów do wykonania dania konkursowego. Tego dnia odbędzie się również spotkanie z Jury. Zwycięzców wyłoni profesjonalne Jury, w skład którego wchodzą szefowie znanych polskich restauracji. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi wieczorem tego samego dnia w Pałacu Ostromecko, o godz.20.00 podczas Gali Diner – wstęp tylko na zaproszenia. Prezydent Miasta ufundował statuetkę, którą wręczy podczas Gali zwycięzcy konkursu.

Uczestnicy:

Michał Szcześniak – Le Meridien Bristol Warszawa

Daniel Twardo – Hotel & Restaurant & Browar Trzy Korony Puławy

Radosław Hnatyszyn – Restauracja Godding Sopot

Robert Kudliński – Regionalne Warzelnie Piwa Bydgoszcz

Arkadiusz Korzeń – Hotel Hebenda w Budzyniu woj. wielkopolskie

Sławomir Miotk – Lisewski Dwór Lisewo 1

Piotr Armatowski – Karczma Rzym Pawłówek 6

Łukasz Lewandowski – Restauracja Malinowy Ogród Gdańsk

Ariel Świstak- the Barista Espresso Bar and Bakery Warszawa

Przemysław Łatka – City Hotel w Bydgoszczy

Paweł Murawski – Hotel Leda SPA Kołobrzeg

Łukasz Fulara – Villa Sedan Sopot

Tomasz Niestatek – Gościniec Soplica

Wojciech Konikowski – Ośrodek Spa&Ski Poniwiec w Ustroniu

Jakub Ignyś – Hotel Zamek Lubliniec

Krzysztof Sikora- “Kopalnia Soli” Wieliczka

Program imprezy:

09:00   Spotkanie uczestników konkursu z Jury losowanie i odprawa

10:00   Prezentacja produktów: Iglotex/Adam Makowski

10.30   Prezentacja produktów: Kikkoman – Tabasco – sos sojowy w twojej kuchni – rekomenduje Dariusz Gwiazda

11.00 Live Cooking:  Farm Frites/Bartłomiej Zwierzycki  Unilever Foodsolutions/Tomek Kutka – sosy na każdą okazję

11.30 Live Cooking: Fanex/Grzegorz Januszewski – kuchnia meksykańska Taco, Bonduelle/Krzysztof Zilski – warzywne nowości

12.00 Prezentacja produktów: Saga – papierowa rewolucja w kuchni, Rudopal/Albert Adamczewski – Doni dall’Italia – linia gotowych dań włoskich

13.00 Prezentacja odzieży dla gastronomii: Cheman/Szymon Rogoziński

13.30   Prezentacja produktów: Makro

14.00   Live Cooking:  Prymat/Andrzej Szymborski – przyprawy, które inspirują kucharzy

14.30   Prezentacja produktów: Swedeponic – ziołowy zawrót głowy