26 marca br. odbył się IX Festiwal Kuchni Greckiej, który stał się tradycją pierwszego dnia EuroGastro w Warszawie
Festiwal Kuchni Greckiej którego pomysłodawcą i Organizatorem jest Theofilos Vafidis to cykliczne wydarzenie mające na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej i oryginalnych produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Jak co roku 12 kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” midzynarodowego Jury oraz pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego – Prezesa Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni zaprezentowało swoje zdolności na konkursie kulinarnym. Produktami obowiązkowymi były krewetki Black Tiger surowe w pancerzu importowane przez Martmar Food & Pleasure, szpinak porcjowany mrożony Oerlemans oraz oryginalne greckie produkty The Greek Gourmet: ciasto Fillo Kanaki, placki Pitta Aleksakis, oliwki kalamata z pestką oraz oliwa Extra Virgin Theofilos z wyspy Lesbos.
Konkurs Kulinarny IX Festiwalu Kuchni Greckiej jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Inauguracji Festiwalu dokonała Tasia Athanasiu Ambasador Grecji w Polsce oraz Ambasador Republiki Cypryjskiej w Polsce Andreas Zenonos. Swoją obecnością zaszczycił nas Mnich ze świętej Góry Athos o. Epifanios Milopotaminos, który jest Szefem Kuchni Klasztoru, członkiem Chef’s Club of Greece i autorem wielu książek kucharskich. Ogłoszenie wyników konkursowych, wręczenie nagród, upominków i podziękowań odbyło się na Uroczystej Gali w Klubie Galop.
Laureatką IX Festiwalu Kuchni Greckiej jest Sylwia Bukała z Warszawy reprezentująca Firmę Do&Co Poland Sp. z o.o. Miłość do Grecji towarzyszy jej od pierwszej edycji Festiwalu, który odbył się w Hotelu Warszawianka w Jachrance. W nagrodę otrzymała wyjazd tygodniowy na grecka wyspę Andros dla 2 osób, czek na 1500 zł i nominację do KPP 2014, zestaw greckich produktów The Greek Gourmet, Robot KMM020 Major Titanium marki Kenwood, rejs jachtem motorowym po jeziorze zegrzyńskim dla dwojga od Hotelu Trylogia, włoską kolację dla dwóch osób w Trattorii Giancarlo i tradycyjny sękacz. II miejsce zajął Dariusz Kuduk – Hotel Grand Sal w Wieliczce. A zdobywcą III miejsca jest Dominik Kloc – Dworek New Restaurant w Bielsko- Białej.