26 marca br. w godz. 10-18 na XVIII Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Eurogastro w Warszawie odbędzie się Festiwal Kuchni Greckiej. Jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Polscy kucharze pod „fachowym okiem” będą mogli zaprezentować swoje zdolności na konkursie kulinarnym, w którym weźmie udział 12 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów.
Z uwagi na czas i miejsce organizacji jest to również szansa nawiązania kontaktów w branży Ho.Re.Ca tak dla uczestników, jak i dla Partnerów Festiwalu Kuchni Greckiej. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Inauguracji Festiwalu dokona Ambasador Grecji w Polsce Tasia Athanasiu. Swoją obecnością zaszczyci nas Mnich ze świętej Góry Athos o. Epifanios Milopotaminos, który jest Szefem Kuchni Klasztoru, członkiem Chef’s Club of Greece i autorem wielu książek kucharskich. Wykona Autorski Pokaz kulinarny połączony z degustacją. Firma Callebout przedstawi grecką odsłonę belgijskiej czekolady – słodkie tajniki zaprezentuje Mistrz Piotr Chylarecki. Firma POTIS zaprezentuje maszynę do gyrosa dostępną dla każdego domu. Na wszystkich odwiedzających czeka wyśmienita kawa o którą zatroszczy się Delonghi Polska, greckie oryginalne przysmaki The Greek Gourmet i wiele innych niezapomnianych atrakcji.
Serdecznie zapraszamy do udziału w tym wielkim międzynarodowym wydarzeniu, którego pomysłodawcą i Organizatorem jest Theofilos Vafidis – znany i ceniony Mistrz i Doradca Kulinarny.