26 marca br. w pierwszy dzień XVIII Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie odbędzie się 9 Festiwal Kuchni Greckiej oraz 6 Polski Festiwal Carvingu.
Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Swoją obecnością i kunsztem zaszczycą Festiwal przedstawiciele Kapituły Klubu Szefów Kuchni Polski, którzy wraz z KSK Grecji zasiądą w Jury konkursowym. Jest również znakomitą okazją do poznania nowych talentów gastronomicznych. Polscy kucharze pod „fachowym okiem” będą mogli zaprezentować swoje zdolności na konkursie kulinarnym, w którym weźmie udział 12 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów. Zwycięzca Festiwalu jest nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2014 r.
Polski Festiwal Carvingu to doskonała okazja poznania sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami.
Termin nadsyłania zgłoszeń do udziału w Konkursach Kulinarnym i Carvingowym upływa 28 lutego br.