Zapraszamy restauratorów i właścicieli kawiarni z ulicy Piotrkowskiej (i bezpośredniego sąsiedztwa) do udziału w kolejnym Festiwalu Dobrego Smaku. Po dwuletnich przygodach z drobiem, przyszedł czas na dania oparte o tradycję i sezonowość. Właśnie te dwa hasła są motywem przewodnim 9. edycji Festiwalu Dobrego Smaku, który odbędzie się 24-27 maja br.
Tradycja i Sezonowość, czyli hasło przewodnie 9. edycji Festiwalu Dobrego Smaku, daje kucharzom możliwość popuszczenia wodzy fantazji. Organizatorzy nie narzucają żadnych składników, co więcej – nie ograniczają do kuchni polskiej.
Szefowie kuchni powinni przygotować festiwalowe danie oparte o modną ideę zwrócenia się ku tradycji, z wykorzystaniem sezonowych produktów. Konkursowe danie, serwowane przez cały czas trwania FDS, powinno w jasny sposób odnosić się do hasła przewodniego tegorocznej edycji, nie musi być daniem mięsnym, ale ważne, by zwróciło uwagę łodzian. Dlaczego to ważne? Bo po raz kolejny to łodzianie, w głosowaniu smsowym, wybiorą swoje ulubione danie. Dania oceniać będzie także anonimowe jury, które przyzna swoją nagrodę. Co jeszcze warto wiedzieć o konkursowym daniu? Powinno być autorskie, wyjątkowe i musi być w specjalnej, konkursowej cenie – 10 zł.
Festiwal Dobrego Smaku to doskonała forma promocji restauracji i kawiarni – w trakcie czterech dni trwania imprezy łódzkie lokale odwiedzi kilkuset poszukiwaczy dobrego smaku. Rozbudowany program Festiwalu zakłada również m.in. wspólne gotowanie z Grzegorzem Łapanowskim – znanym propagatorem kuchni sezonowej i bio.
Zapraszamy też kawiarnie z ul. Piotrkowskiej i przecznic do drugiego, festiwalowego konkursu. Sezonowy deser (np. z wykorzystaniem typowych, majowych owoców), serwowany wraz z kawą, w wersji festiwalowej musi kosztować 7 zł.
Zgłoszenia przyjmowane są tylko do 15 kwietnia br.
KONKURS NA NAJLEPSZĄ RESTAURACJĘ FESTIWALOWĄ
Piotrkowska i ulice przyległe 24-27.05. (czwartek-niedziela)
KULINARNA GRA MIEJSKA
Pasaż Schillera 26.05. (sobota)
FESTIWAL KAWY
Konkurs na najlepszą Kawiarnię Festiwalową
24-27.05. (czwartek-niedziela)
Warsztaty alternatywnych sposobów parzenia kawy
26-27.05. (sobota, niedziela)
SZKOŁA DOBREGO SMAKU
Warsztaty kulinarne pod okiem znanych i cenionych kucharzy
26-27.05. (sobota, niedziela)
NAMIOT FESTIWALOWY DLA NAJMŁODSZYCH
Pasaż Schillera 27.05 (niedziela)
Szkoła gotowania dla dzieci, gry i zabawy dla dzieci
KINO ZE SMAKIEM
Kino Cytryna
25-26.05 (piątek-sobota)