13-15 lipca br. na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie odbyła się IX edycja Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. Celem konkursu była promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny. Zwycięzcy Konkursu – Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior i Krzysztof Biłyj z Restauracji „Pergola” w Kołobrzegu – otrzymali nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2012 oraz czek w wysokości 1500 zł. A także puchar i dyplomy ufundowane przez Organizatorów, wycieczkę do Włoch ufundowaną przez firmę Willa Win oraz trzy profesjonalne blendery od firmy Robot Coupe. Drugie miejsce zdobył zespół – Tomasz Kunysz, Radosław Wereszczyński, Zbigniew Pyc z Restauracji „Gościniec Słupski” ze Słupska. A trzecie Łukasz Szewczyk, Piotr Wasik, Grzegorz Sibon z Restauracji „Pracownia Sztuki Kulinarnej”.
W mistrzostwach wzięło udział osiem 3-osobowych zespołów kucharskich. Konkurs zorganizowany był w formie Sztafety Kulinarnej. Zadaniem każdego z nich było wykonanie trzech dań składających się z zakąski z ryby, dania głównego z dorsza i grzybów oraz serka „Capresi”, deseru z serka homogenizowanego o smaku waniliowym i świeżych lub mrożonych malin, w czasie nie przekraczającym 3 godzin. Organizatorzy to: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Pomorska Akademia Kulinarna.