13-15 lipca br. na Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie odbędzie się IX edycja Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. Celem konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, utrwalanie więzi środowiskowej i popularyzowanie tradycji kulinarnej Kaszubszczyzny. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. W mistrzostwach weźmie udział osiem 3-osobowych zespołów kucharskich. Konkurs zorganizowany jest w formie Sztafety Kulinarnej, gdzie każdy członek ekipy (kucharz ) wykonuje jedno danie. Zadaniem każdego z nich będzie wykonanie trzech dań składających się z zakąski z ryby, dania głównego z dorsza i grzybów oraz serka „Capresi”, deseru z serka homogenizowanego o smaku waniliowym i świeżych lub mrożonych malin, w czasie nie przekraczającym 3 godzin. Organizatorzy to: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Pomorska Akademia Kulinarna.
Lista drużyn biorących udział w Mistrzostwach
Restauracja „Pod Wieżami” Katowice – Adam Bul, Marcin Birecki, Tomasz Kuzia
Restauracja „Kopalnia Soli w Wieliczce” Krzysztof Sikora,Tadeusz Michalik, Józef Majka
Restauracja „Pergola” Kołobrzeg – Adam Dmyterko, Grzegorz Kędzior, Krzysztof Biłyj
Restauracja „Akademia Sztuki Kulinarnej „Qlinario” Bydgoszcz – Robert Stefański, Darek Grzeszczyk, Jakub Krywienia
Restauracja „Spiżarnia” Warszawa- Zbyszek Łęgowski, Dariusz Borysiak, Wiktor Stefaniak
Restauracja “Metamorfoza” Gdańsk- Mariusz Piererwas, Zbyszek Pyc, Tomasz Kunysz
Restauracja „La Cantina” Katowice- Adam Szajner , Roman Pierzchlewicz, Marcin Pawlak
Restauracja „Pracownia Sztuki Kulinarnej”- Łukasz Szewczyk, Piotr Wasik,Grzegorz Sibon