22 czerwca br. w Legionowie w Parku Solidarności odbędzie się IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „FISH&GRILL”. Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o grillowaniu z wykorzystaniem ryb, produktów bezglutenowych oraz promocja wypoczynku i relaksu na świeżym powietrzu.
Uczestnicy konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.
Konkurs będzie odbywał się w dwóch kategoriach:
a) amatorzy z terenu aglomeracji warszawskiej (osoby nie pracujące w branży kulinarnej
b) restauracje i hotele z całej polski
W Konkursie mogą uczestniczyć kucharze z całego kraju.
W konkursie uczestniczą ekipy składające się z 2 kucharzy. Ekipy mają do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.
Każda ekipa konkursowa będzie miała do przygotowania 6 porcji dania głównego podanych na talerzach oraz jednego półmiska dla publiczności.
Organizator konkursu zapewnia dostarczenie dla każdej drużyny produktu głównego fileta z suma oraz produktów Balviten. Reszta produktów we własnym zakresie uczestnika konkursu.
Wyniki pracy oceniać będzie Jury składające się z 6 ekspertów gastronomicznych. Przewodniczący jury Carlos Gonzalez-Tejera.
Dla wszystkich uczestników dyplomy, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów. Wręczenie nagród odbędzie się na Gali wieczornej „Złote sieci”.
Organizatorami Konkursu są Urząd Miasta Legionowo Firma Stalgast oraz szef kuchni Daniel Twardo. Konkurs jest pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego przy wsparciu merytorycznym Stowarzyszenia kucharzy Polskich oraz Euro Toques Polska.