12-15 sierpnia br. po raz kolejny na poznańskim Starym Rynku podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku będzie można skosztować specjałów ze wszystkich zakątków Polski i wielu miejsc w Europie.
W ramach Festiwalu odbywać się będzie szereg kulinarnych konkursów. W ich kapitułach zasiadą eksperci kulinarni, smakosze, artyści i ludzie mediów. Restauratorzy staną w szrankach konkursu na najlepszą kaczkę z pyzami – tradycyjną potrawę kuchni wielkopolskiej. Celem tego konkursu jest odnalezienie i wskazywanie takich właśnie miejsc, restauracji gdzie kaczka jest odpowiednio chrupiąca i soczysta a dodatki najlepszej jakości. Konkurs odbędzie się w niedzielę, 15 sierpnia br.
Konkurs „Poznańska Szneka” przeznaczony jest dla piekarzy, cukierników oraz zakładów gastronomicznych z terenu całej Polski. Wyroby oceniać będzie Kapituła Konkursu „Poznańska Szneka”, w której skład wchodzą degustatorzy wyłonieni spośród mieszkańców Poznania oraz eksperci. Pracę jury koordynować będzie reżyser, smakosz i krytyk kulinarny – Piotr Bikont. Cukiernie i piekarnie chcące wziąć udział w tym konkursie mogą zgłaszać się do 9 sierpnia br. Konkurs odbędzie się w piątek, 13 sierpnia br.
Jednym z najważniejszych elementów Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku jest konkurs Polska Nalewka Roku. Udział w konkursie wziąć mogą wszystkie osoby pełnoletnie, które w domowych spiżarniach, piwnicach i na balkonach według stworzonych przez siebie lub starych rodzinnych receptur tworzą niepowtarzalne domowe nalewki. Nalewki zgłoszone do konkursu ocenia Kapituła Dobrego Smaku pod przewodnictwem Piotra Bikonta. w jej skład wchodzą znawcy kulinariów, smakosze, artyści i ludzie mediów. Jedno z miejsc w kapitule tradycyjnie zajmuje laureat poprzedniej edycji konkursu. Konkurs odbędzie się w sobotę, 14 sierpnia br.
Również na festiwalowej scenie będzie się wiele działo. Szefowie kuchni wielu znanych restauracji będą gotować swoje ulubione dania i zdradzać ich sekrety. Nie zabraknie też koncertów. Każdego wieczoru będziemy mogli usłyszeć zespoły, które grają przeróżną muzykę od jazzu po muzykę klasyczną.
Z roku na rok festiwal przyciąga coraz więcej autorów książek – nie tylko kulinarnych. Tradycyjnie już właśnie na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się premiera nowej książki Andrzeja Fiedoruka. Tym razem autor na swój literacko-kulinarny warsztat wziął kuchnię lwowską. To nie koniec premier – w festiwalową sobotę – odbędzie się spotkanie poświęcone destylatom owocowym i sztuce ich tworzenia. Książka „Destylaty alkoholowe. Wytwarzanie, teoria i praktyka” Josefa Pischla w przekładzie Ryszarda Łuczaka ukaże się na półkach sklepowych dopiero jesienią ale jej pierwsza prezentacja odbędzie się właśnie w Poznaniu. Wśród literackich atrakcji Festiwalu znajdą się też spotkania poświęcone „Księdze Chleba”, podróżom po Huculszczyźnie Michała Kruszony i Nalewkom Hieronima Błażejaka.
Nowym elementem Festiwalu jest szeroko pojęta edukacja smaku. – To temat, który chcemy odkrywać i z roku na rok rozszerzać jego obecność w festiwalowym programie. Chętni mogą wziąć udział w trzech laboratoriach smaku. Laboratoria to seminaria połączone z obszerną degustacją. W piątek tematem będą wina węgierskie, w sobotę – nalewki a w niedzielę polskie sery zagrodowe. Spotkania poprowadzą eksperci z danej dziedziny. Bilety na seminaria dostępne są w Trattorii Castellana (ul. Fredry 7) gdzie odbywać się będą spotkania. Otwarty dla wszystkich chętnych będzie natomiast wykład dr hab. Jarosława Dumanowskiego, badacza dawnej literatury kulinarnej zatytułowany „Kapłon, popie jajka i ulipki: tajemnice staropolskich książek kucharskich” – mówi Wojtek Lewandowski, producent imprezy.
Źródło: www.ofds.pl.