13 sierpnia br. w Mielnie odbyła się IV edycja Mistrzostw Świata w Gotowaniu na Byle Czym. Przed rozpoczęciem konkursowych zmagań prowadzący (Roman Czejarek, Bogdan Sawicki i Zygmunt Chajzer) zaprezentowali na scenie głównej sprzęt, który w tym roku miał służyć do przygotowywania potraw. Grzałka turystyczna, żelazko, prostownica oraz suszarka do włosów – to był obowiązkowy zestaw do gotowania. Drużyny oceniało jury w składzie: Robert Sowa, Krzysztof Baranowski, Olga Roszak-Pezała, Anna Najgebauer i Zygmunt Chajzer. W trakcie konkursu do grona jurorów zaproszony został również Mateusz Dworaczek, którego spośród licznie zgromadzonej publiczności wyłonił Zygmunt Chajzer. Około godziny 17.00 na bocznej scenie usytuowanej w sąsiedztwie kulinarnego TIR-a rozpoczęły się IV Mistrzostwa Świata w Gotowaniu na Byle Czym. Uczestnicy otrzymali black boxy i dowiedzieli się, z jakich produktów będą przygotowywać dania. Każda ekipa otrzymała taki sam zestaw: polędwicę wołową, comber jagnięcy, pierś z kurczaka, świeży rozmaryn, oliwę z oliwek, suszone pomidory i marynaty Smak, skrzynkę przypraw Prymat, pomidory koktajlowe, mix sałat, masło, kompozycję kolorowych papryk, dymkę, czerwoną cebulę, świeże zioła, bakłażana, ananasa, melona, arbuza, pestki słonecznika, jajka, orzeszki pinii, ogórka, pomidory pelati, czosnek, majonez i ocet winny. Jurorzy bacznie obserwowali pracę ekip, a zgromadzonych przed sceną fanów gotowania na byle czym zabawiał duet Chajzer-Sowa. Panowie zadawali zebranym pytania z dziedziny kulinariów, a nagrodami za prawidłowe odpowiedzi były upominki od Lata z Radiem i Roberta Sowy. Ekipy kulinarne pracowały na pełnych obrotach – grillowały mięso w prostownicach, prażyły orzeszki piniowe przy użyciu żelazka i podgrzewały potrawy suszarką do włosów. Pierwsze miejsce oraz tytuł Mistrza Świata w Gotowaniu na Byle Czym otrzymało damskie trio w składzie: Adriana Andrusieczko, Monika Wójtowicz i Leokadia Lemieszek reprezentujące Ośrodek Rehabilitacyjno-Wypoczynkowy Sofra w Unieściu. Panie otrzymały niecodzienny medal w formie mini patelni, specjalnie wygrawerowane żelazko oraz nagrody specjalne od sponsorów. Srebrną mini patelnię i drugie miejsce otrzymał Hotel Bistro Duet z Koszalina, który reprezentował Paweł Romankiewicz z córką Julią. Trzecie miejsce zajęli ex aequo Kamil Kwiatkowski i Mariusz Chorągwicki z Hotelu Unitral z Mielna oraz Adam Lechoński i Przemysław Warda z mieleńskiego Hotelu Meduza.