14 lipca br. w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejskie Centrum Kultury „Integrator” IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej.
Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy w tym ze Słowacji, Niemiec i Czech. Ekipy kucharzy będą walczyć o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski.
W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas znakomitej zabawy nie chcemy zapomnieć o potrzebujących dlatego Fundacja Braci Golec będzie rozprowadzać cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny. W roku poprzednim Golec Orkiestra nagrała specjalne pozdrowienie, mamy nadzieję że w tym roku pojawią się osobiście.
Tegoroczny IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej objęty zostały patronatem honorowym przez władze lokalne i wojewódzkie.
Oczywiście nie zabraknie pokazów kulinarnych przeprowadzonych przez sławy kulinarne z Polski i Europy.
Podczas każdej edycji festiwalu mieliśmy zaszczyt gościć osobistości ze świata gastronomii, polityki i nie tylko, Prezydentów Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques z Belgii, Francji, Niemiec, znakomite sławy kulinarne. Nie inaczej będzie również w tym, gdzie sławy kulinarne będą pokazywały swoje umiejętności kulinarne.
Osoby zainteresowane Euro – Toques zapraszamy do specjalnego stoiska, gdzie przedstawiciele Euro – Toques z Polski i Europy udzielą wszystkich informacji o działaniach Stowarzyszenia i możliwości wstąpienia w jego szeregi.
Więcej informacji udziela:
Maciej Chojna
Chojna Group
Rzecznik Prasowy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego
chojnagroup@chojnagroup.com