14 lipca br. w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejski Dom Kultury w Skoczowie IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny i baraniny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy w tym ze Słowacji i Czech. Dziewięć ekip kucharzy będzie walczyło o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. W składzie jury zasiądą osobistości kulinarne takie jak Jean Bos Prezydent Euro – Toques Polska, Wolfgang P. Menge Prezydent Euro – Toques Niemcy. W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas imprezy Fundacja Braci Golec rozprowadzać będzie cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny.
Zgłoszenia do 7 lipca