IV Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

Newsy

IV Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

29 czerwca 2012

14 lipca br. w Skoczowie organizowany jest przez Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miasta Skoczów, Miejski Dom Kultury w Skoczowie  IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Festiwal odbywa się cyklicznie od trzech lat i jak co roku utrzymany  jest w konwencji plenerowego konkursu kulinarnego na potrawy z jagnięciny i baraniny dla profesjonalnych ekip kucharzy z Polski i Europy w tym ze Słowacji i Czech. Dziewięć ekip kucharzy będzie walczyło o nominację do prestiżowego Kulinarnego Pucharu Polski. W składzie  jury  zasiądą osobistości kulinarne  takie jak Jean Bos Prezydent Euro – Toques Polska, Wolfgang P. Menge  Prezydent Euro – Toques Niemcy.  W trakcie trwania festiwalu będzie przygotowywany gulasz na gigantycznej patelni o średnicy 2 metrów przez kucharzy Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz uczniów ze szkół gastronomicznych. Podczas imprezy Fundacja Braci Golec rozprowadzać będzie cegiełki z których dochód zostanie przekazany na szczytny cel charytatywny.

Zgłoszenia do 7 lipca