9 marca br. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu odbyły się IV Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie. W tym roku hasłem przewodnim było „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Uczestniczyli w nich goście z kraju i zagranicy (Dania, Finlandia, Portugalia, Niemcy). Gośćmi specjalnymi byli Jean Bos – Prezes Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce, “Najlepszy Kucharz Świata 2006”, Laureat Oskara Kulinarnego 2008 w Polsce oraz Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, znawca kuchni staropolskiej i myśliwskiej. Ponadto: Paweł Antas – Wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Michał Jarzombek – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Szef Kuchni Hotelu DeSilva Inn Katowice Pyrzowice, Sebastian Humski – Szef Kuchni Zajazdu Hetman w Kroczycach – absolwent szkoły, Paweł Peroń – Założyciel Krakowskich Warsztatów Carvingowych Carving Team Poland, Krzysztof Drabik – absolwent szkoły, wielokrotny Mistrz Polski, Mistrz Chin i Dalekiego Wschodu w barmanstwie typu flair, Robert Ciechomski – były szef kuchni Makro Centrum Rozwoju Firm, obecnie specjalista ds. kluczowych klientów Horeca, Paweł Grabowski – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej – absolwent szkoły, Błażej Walczykiewicz – pracownik międzynarodowego koncernu kawowego Strauss Cafe, barista i trener z kilkuletnim doświadczeniem oraz certyfikowany sędzia Speciality Coffee Assotiation of Europe – Mistrzostw Polski Barista, Mariusz Czaja – szef kuchni Pałacu Kawlera w Świerklańcu, Damian Kupis – szef kuchni Pałacu Kawlera w Świerklańcu, Paweł Laskowski – Dyrektor Hotelu DeSilva Inn Katowice Airport, Sebastian Tomczyk – Specialist in Key Account Management Operations Department MAKRO Cash & Carry Polska S.A., Marzenna Konkolewska – public relation Euro -Toques Polska.
Głównymi organizatorami imprezy, oprócz szkoły, byli Urząd Miasta w Bytomiu, Hotel DeSilva Inn Katowice Pyrzowice Airport, Makro Cash&Carry Polska, Towarzystwo Ubezpieczeniowe Hestia, Zajazd Hetman w Kroczycach. Ponadto w organizację Warsztatów włączyła się spora grupa sponsorów.
W ramach Warsztatów odbyło się wiele konkurów oraz pokazów dla uczniów
Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy- Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSG-H w Bytomiu
Jury Degustacyjne: Wiesław Ambros (przewodniczący) – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Jean Bos (przewodniczący) – Prezes Euro Toques Polska, Paweł Antas – Wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Robert Ciechomski – były szef kuchni Makro Centrum Rozwoju Firm, obecnie specjalista ds. kluczowych klientów Horeca, Maciej Wawryniuk – Doradca Kulinarny Kamis S.A.
Jury Techniczne: Paweł Grabowski – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Robert Kopeć – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Zbigniew Szeląg – sekretarz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Zwycięzcy:
I miejsce (drużyna przygotowana przez szefa kuchni Hotelu Monopol w Katowicach Mariusza Kotkowskiego) – Łukasz Nicpoń (Zespól Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich, Bytom) i Żaneta Rogula (Zespól Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich, Bytom)
II miejsce – Ana Almeida (Salvatera De Magos, Portugalia) i Tiago Rosa (Salvatera De Magos, Portugalia)
III miejsce – Emilia Kollanus (Amisto, Porvo, Finlandia) i Rinna Nieminen (Amisto, Porvo, Finlandia)
Osobowość kulinarna IV Międzynarodowych Warsztatów – Łukasz Nicpoń
Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej za wierność tradycji kuchni polskiej – Dawid Domin (uczeń przygotowany prze szefa kuchni Hotelu DeSilva Inn Katowice Pyrzowice Michała Jarzombka) i Krzysztof Konieczny
Szkolny Mistrz Carvingu
Jury: Paweł Peroń – Założyciel Krakowskich Warsztatów Carvingowych Carving Team Poland, Pokorska Anna – Ergo Hestia, Dariusz Mączka – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSG-H w Bytomiu, Janina Neuman – nauczyciel zajęć praktycznych ZSG-H w Bytomiu.
Zwycięzcy:
I miejsce – Patryk Skoneczny
II miejsce – Kamil Mirowski
III miejsce – Gracjan Perek
Wyróżnienie – Agnieszka Zielińska
Konkurs nakrywania stołów
Jury: Barbara Słomka – przewodnicząca – Florysta – Aranżer, Studio Florystyczne „Stokrotka” w Bytomiu, Rafał Kominek – firma Oerlemans, Mariola Roykiewicz – dyrektor Instytutu Zdrowia i Urody Yasumi w Bytomiu, Dorota Krężel – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSG-H w Bytomiu, Krzysztof Brol – nauczyciel przedmiotów zawodowych ZSG-H w Bytomiu.
Zwycięzcy:
I miejsce – Magdalena Siwczyk, Przemysław Pałys
II miejsce – Patrycja Paruzel, Alicja Marzec
III miejsce – Aleksandra Adamczyk, Karina Dyngus
Wyróżnienie – Natalia Świrad, Krzysztof Paruzel
Konkurs barmański
Jury: Leszek Machoń – mistrz barmański, Restauracja Figaro, Tadeusz Czapla – mistrz barmański, Małgorzata Różańska-Markowska – kierownik zakładu Selgros , hala Bytom, Ewa Sowa – kierownik zakładu Selgros, hala Bytom, Aureliusz Tracz – przedstawiciel Selgros , hala Bytom, sommelier
Zwycięzcy:
I miejsce – Paweł Klimczak
II miejsce – Wojciech Kozera
III miejsce – Karolina Przeworczyk