IV Kulinarny Rajd Mistrzów za nami

Wydarzenia

IV Kulinarny Rajd Mistrzów za nami

18 listopada 2015

IV Kulinarny Rajd Mistrzów już za nami. Pierwsze miejsce, 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe wywalczyła Restauracja Figa – Plewiska (Paweł Kubera i Kajetan Świokła).

Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Impreza odbyła się w dniu 13 listopada w Haston Congress Center we Wrocławiu.

Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w składzie – Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.

W ogólnopolskim konkursie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich.

Tematem IV edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów w Haston City Hotel były: Konkurencja sprawnościowa (wyluzowanie kaczki tak aby uzyskać skórę w całości w formie tzw. worka) i wyluzowanie kaczki na poszczególne elementy kulinarne (dwa udka z/k, dwie piersi b/koście ze skórą, kości ,okrawki) oraz Konkurencja techniczna (Przekąska ciepła – Filet szczupaka ze skórą, ogórek kiszony, por; Danie główne – Polędwiczka cielęca, jabłko, zielona kapusta).

Pierwsze miejsce, 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe wywalczyła Restauracja Figa – Plewiska (Paweł Kubera i Kajetan Świokła). Drugie miejsce, 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe przypadło ekipie Hotelu SPA dr. Irena Eris – Polanica Zdrój (Przemysław Gryz i Paweł Kamiński). A trzecie, 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe drużynie Hotel Restauracja Piano – Lublin (Piotr Huszcz i Dariusz Cygan).

Natomiast w organizowanym po raz pierwszy Wrocławskim Kulinarnym Rajdzie Młodych Mistrzów najlepsza okazała się ekipa z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (Natalia Lipińska oraz Agnieszka Leśniewska).