IV Kulinarny Rajd Mistrzów już za nami. Pierwsze miejsce, 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe wywalczyła Restauracja Figa – Plewiska (Paweł Kubera i Kajetan Świokła).
Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Impreza odbyła się w dniu 13 listopada w Haston Congress Center we Wrocławiu.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych czuwało Jury w składzie – Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W ogólnopolskim konkursie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich.
Tematem IV edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów w Haston City Hotel były: Konkurencja sprawnościowa (wyluzowanie kaczki tak aby uzyskać skórę w całości w formie tzw. worka) i wyluzowanie kaczki na poszczególne elementy kulinarne (dwa udka z/k, dwie piersi b/koście ze skórą, kości ,okrawki) oraz Konkurencja techniczna (Przekąska ciepła – Filet szczupaka ze skórą, ogórek kiszony, por; Danie główne – Polędwiczka cielęca, jabłko, zielona kapusta).
Pierwsze miejsce, 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe wywalczyła Restauracja Figa – Plewiska (Paweł Kubera i Kajetan Świokła). Drugie miejsce, 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe przypadło ekipie Hotelu SPA dr. Irena Eris – Polanica Zdrój (Przemysław Gryz i Paweł Kamiński). A trzecie, 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe drużynie Hotel Restauracja Piano – Lublin (Piotr Huszcz i Dariusz Cygan).
Natomiast w organizowanym po raz pierwszy Wrocławskim Kulinarnym Rajdzie Młodych Mistrzów najlepsza okazała się ekipa z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (Natalia Lipińska oraz Agnieszka Leśniewska).