IV Konkurs Kulinarny ?Mistrz Karpia?

Newsy

IV Konkurs Kulinarny ?Mistrz Karpia?

13 września 2010

12 września br. w ramach corocznych Dni Karpia w Miliczu odbył się IV Konkurs Kulinarny „Mistrz Karpia”. W konkursie wzięło udział 12 ekip. Uczestnicy startowali w kategorii obowiązkowej – „Karp smażony” i kategoriach nieobowiązkowych – „Potrawa z karpia” oraz „Potrawa z innej niż karp ryby słodkowodnej, pochodzącej ze stawów w Dolinie Baryczy” (m.in. sum, lin, szczupak, tołpyga i amur). W głównej kategorii konkursowej tytuł „Mistrza Karpia 2010″ zdobyła Restauracja W Starym Młynie za danie Karp smażony w sosie z grzybów Doliny Baryczy. Miejsce drugie przypadło Restauracji Pałacowej, natomiast trzecie – Restauracji Parkowej. W następnej kategorii konkurowały potrawy z karpia niesmażonego. Pierwsze miejsce w tej kategorii zajął Karp faszerowany z Restauracji Parkowej. Drugie miejsce zajął Pałac-Galeria-Restauracja, prezentujący Terinę z karpia, natomiast miejsce trzecie w tej kategorii otrzymała Restauracja Pałacowa – również za karpia faszerowanego. Trzecią kategorią konkursową była potrawa-niespodzianka, z innej ryby słodkowodnej. W tej konkurencji liderem okazało się Gospodarstwo Role „Smakowita Wieś, które przygotowało Roladę z suma zawijaną w boczek z warzywami. Miejsce drugie zajął Lin w kapuście z Restauracji Nasza Karczma, natomiast Rolada ze szczupaka w galarecie z Restauracji Górecznik zdobyła miejsce trzecie. Konkursowe dania oceniał: Henryk Dumin (przewodniczący jury), Paulina Suchecka, Zbigniew Koźlik, Pascal Brodnicki i Inga Demianiuk-Ozga. Podczas gdy jury podliczało punkty, Pascal Brodnicki zademonstrował kulinarne show. Zachęcając widownię do spożywania ryb, wyczarował karpia po prowansalsku z cebulą, z dodatkiem cynamonu, liściami szałwii, bazylią i koperkiem oraz ryżem pietruszkowo-szczypiorkowym.