Raz do roku w niewielkim Grucznie jest tłoczno jak na wielkomiejskim deptaku, a wszystko za sprawą Festiwalu Smaku. W tym roku 22 i 23 sierpnia do miasteczka w Dolinie Dolnej Wisły zjechało ponad 30 tys. gości zwabionych tradycyjnymi i mało znanymi specjałami. IV edycji Festiwalu po raz drugi towarzyszył Konkurs Kulinarny, którego organizatorem był Jean Bos. Tematem przewodnim kulinarnych zmagań była gęś, z której 6 drużyn kucharzy miało w ciągu 1,5 godziny przygotować na grillu przystawkę oraz danie główne. Laureatami zostali Radosław Kaszyński i Artur Donajkowski z bydgoskiej restauracji Kurkuma. Drugie miejsce zajęli Marcin Orawiec i Jacek Dutka z Bielska-Białej, reprezentujący Beskidzki Klub Kulinarny oraz Karczmę w Komorowicach, a na trzecim stopniu na podium stanęli Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski z bydgoskiej restauracji Villa Secesja. Specjalne wyróżnienia wręczono ekipie z restauracji Zetka z Bydgoszczy – za przystawkę, restauracji Weranda – za danie główne oraz ekipie z Rosji. W jury zasiedli Marcin Szukaj, przewodniczący, Jan Rado, Svetlana Kolbaneva (Rosja), Leszek Kosarzecki, Franek Daron i Dorota Doboy (Rosja). Podczas Festiwalu, oprócz Turnieju Kucharzy, odbyły się również inne konkursy: Smak Roku, Święto Miodu oraz Turniej Nalewek. Grand Prix Smaku Roku komisja przyznała Olejowi rzepakowemu, przygotowanemu przez Piotra Lenarta. Nagrody dla najlepszych napitków przyznawały jury festiwalu oraz jury dziennikarzy i artystów. Sędziowie skosztowali 78 napojów, ale najbardziej do gustu przypadły im trunki na cierpkich owocach pigwy. Tytuły nalewek roku przyznano Pigwówce Mariusza Fika z Bydgoszczy oraz nalewce pigwowej Anny Dębowskiej z Konina. Drugie miejsce zajęła nalewka Malina z Sosną Wandy Szafrańskiej z Poznania, a trzecie – nalewka Pigwowiec, której twórcą był Ryszarda Bartel z Gdańska.