25 kwietnia br. w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim odbył się IV Festiwal Kuchni Greckiej. W Festiwalu udział wzięło 12 ekip z całej Polski, których zadaniem było przygotowanie dania z wykorzystaniem kotletów jagnięcych oraz minimum trzech oryginalnych greckich produktów. Zmagania uczestników oceniało profesjonalne jury złożone z członków polskiego oraz greckiego Klubu Szefów Kuchni. Zwycięzcą tegorocznej edycji został Michał Karadżow z Restauracji Moonsfera, Warszawa. Nagrodą za zdobycie pierwszego miejsca był m.in. wyjazd wypoczynkowy do Grecji, zaproszenie i udział zwycięzcy w Międzynarodowym Forum Gastronomicznym organizowanym przez Chef’s Club w Atenach a także udział w Kulinarnym Pucharze Polski 2009 oraz w konkursie o tytuł Szefa Roku 2010. Drugie miejsce na podium zajął Robert Wojnarowski reprezentujący Hotel Jan III Sobieski, Warszawa, trzecie natomiast Paweł Kalbarczyk z Hotelu Bristol, Warszawa. IV Festiwalowi Kuchni Greckiej towarzyszył także I Polski Festiwal Carvingu. Do zadań uczestników należało przygotowanie „Motywu Greckiego” z arbuza oraz kompozycji kwiatowej z warzyw takich ja marchew, biała rzodkiew długa, burak czerwony, bakłażan oraz cukinia zielona. Uczestników oceniało trzyosobowe jury pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego. Zwycięzcą I Polskiego Festiwalu Carvingu został Piotr Wasik. Drugie miejsce zajął Tomasz Szpalek, trzecie natomiast Alan Seenyen. Patronem medialnym Festiwalu był m.in. „Poradnik Restauratora”. Organizatorzy: Theofilos Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny, Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Executive Chef – Grecka Kuchnia, Exclusive Representative of Greek Products on the Polish Market; Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Best Western Hotel Mazurkas.