IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych potrwają do 15 sierpnia br. na Dolnej Równi Krupowej w Zakopanem. W ramach tego wydarzenia będzie miał miejsce Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich oraz Redyk Karpacki.
W konkursie na Najlepszy Oscypek 2013 r. wzięło udział 10 baców, posiadających certyfikat IJHARS. Oscypki oceniały dwie komisje; złożone z ekspertów – baców, przedstawiciela SANEPID, WIJHARS, weterynarii oraz komisja 3 osobowa – wybrana spośród widzów. Zwycięzcą został baca Kazimierz Furczoń.
Festiwalowi towarzyszyć będą pokazy dojenia owiec, wyrobu oscypka oraz strzyżenia owiec. Nieodłącznym elementem Festiwalu są także targi, warsztaty i pokazy sztuki ludowej oraz rzemiosła artystycznego.
W roku 2013 Festiwal Oscypka jest powiązany z realizacją projektu „REDYK KARPACKI”, którego celem jest m.in. promocja Kultury i tradycji Karpat, promocja produktów regionalnych zarejestrowanych na Krajowych Listach Produktów Regionalnych w Komisji UE, zainicjowanie szerszej współpracy pomiędzy samorządami krajowymi i zagranicznymi w całym łuku Karpat, integracja społeczności pasterskich poprze działania na rzecz hodowców, działania mające na celu upowszechnienie Konwencji Karpackiej, promowanie walorów zdrowotnych, turystycznych i geograficznych poszczególnych krain geograficznych tworzących pasmo Karpat.
Celem Targów jest popularyzacja wiedzy oraz bezpośrednia prezentacja produktów. Dzięki temu przekaz, skierowany do szerokiej rzeszy odbiorców, stanowi cenne źródło informacji, a jego realizacja dokonywana jest poprzez degustacje, pokazy, konferencje i konkursy.
Wszystkie te działania wspólnie przyczyniają się do budowania atrakcyjnego wydarzenia kulturalnego. Istotnym elementem Targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie podobieństw i różnorodności kulturowej.