Konkurs zagości po raz czwarty w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu.
Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Impreza odbędzie się w dniu 13 listopada 2015 roku (piątek) w Haston Congress Center we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 13 listopada o godzinie 9.00 a zakończą około godziny 15.00.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Tematem IV edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów w Haston City Hotel będą:
Konkurencja sprawnościowa
- wyluzowanie kaczki tak aby uzyskać skórę w całości w formie tzw. „worka”– 3 minuty (szef ekipy)
- wyluzowanie kaczki na poszczególne elementy kulinarne (dwa udka z/k, dwie piersi b/koście ze skórą, kości ,okrawki)– 3 minuty (pomocnik szefa)
Konkurencja techniczna
- Przekąska ciepła – Filet szczupaka ze skórą, ogórek kiszony, por
- Danie główne – Polędwiczka cielęca, jabłko, zielona kapusta (włoska)
Szczegóły dotyczące konkursu znajdują się w Regulaminie oraz na stronie Organizatora – www.haston.pl.
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Wieczorną imprezę uświetni swoim występem Gość specjalny – Gwiazda polskiej muzyki rozrywkowej.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia konkursowego na formularzu zgłoszeniowym na adres: konkurs@haston.pl