IV edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów zagości po raz czwarty w stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu. Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Impreza odbędzie się 13 listopada w Haston Congress Center we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3. Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Theofilis Vafidis oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 13 listopada o godz. 9.00 a zakończą około godz. 15.00.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe, za zajęcie II miejsca 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Tematem IV edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów w Haston City Hotel będą:
Konkurencja sprawnościowa
- wyluzowanie kaczki tak aby uzyskać skórę w całości w formie tzw. „worka”– 3 minuty (szef ekipy)
- wyluzowanie kaczki na poszczególne elementy kulinarne (dwa udka z/k, dwie piersi b/koście ze skórą, kości ,okrawki)– 3 minuty (pomocnik szefa)
Konkurencja techniczna
- Przekąska ciepła – Filet szczupaka ze skórą, ogórek kiszony, por
- Danie główne – Polędwiczka cielęca, jabłko, zielona kapusta (włoska)
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Wieczorną imprezę uświetni swoim występem gwiazda polskiej muzyki rozrywkowej.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia konkursowego na formularzu zgłoszeniowym na adres: konkurs@haston.pl
Informacje dodatkowe: Haston City Hotel, tel. +48 071 32 09 720, mob. 0 512 71 90 63.