30 marca br. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbędzie się IV Beskidzkim Konkursie Młodych Kelnerów – „Aranżacja stołu okolicznościowego”. Zgłoszenia uczestników konkursu przyjmowane są drogą elektroniczną bkmb@zseg.cieszyn.pl lub pocztą do 23 marca br.
Celem konkursu jest: zdobycie nowych umiejętności przez uczniów, rozwijanie zainteresowań w dziedzinie obsługi konsumenta, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy i wyrabianie poczucia estetyki i piękna.
Konkurs organizowany jest dla uczniów policealnych i średnich szkół gastronomicznych (po jednym zgłoszeniu ze szkoły). Uczestnicy (ekipy dwuosobowe) są zobowiązani do dostarczenia ze sobą własnej bielizny stołowej, zastawy stołowej oraz elementów dekoracyjnych.
Zawodnicy w ciągu 120 min. nakrywają stoły dla 4 osób według zaproponowanego przez siebie menu. Dekorują zgodnie z tematem „Aranżacja stołu okolicznościowego” oraz wykonują okolicznościową kartę menu.
Ocenie podlegać będą:
– aranżacja stołu (elementy dekoracyjne stołu a temat, menu a temat nakrycia stół) (0-20)
– organizacja pracy podczas wykonywania nakrycia (0-10pkt)
– znajomość zasad obsługi konsumenta ( 0-10 pkt. ),
– sylwetka zawodowa, strój (0-10pkt)
– kompozycja menu (0-10pkt)
– prawidłowe nakrycie stołu (0-10pkt),
Program dnia:
rejestracja uczestników 9.00 – 10.00
odprawa przed konkursem o godz. 10.00
rozpoczęcie konkursu o godz. 10.30
planowane zakończenie i ogłoszenie wyników – godz. 14.00
O udziale w konkursie decyduje kolejność zgłoszeń.
Wszelkich nformacji udzielają:
- Ewelina Tkacz, tel.: 501072972
- Sylwester Ochman, tel. 727644589, e-mail: sylwesterochman@zseg.cieszyn.pl