III Wojewódzki Konkurs Kulinarny “Literacka Kuchnia”

Newsy

III Wojewódzki Konkurs Kulinarny “Literacka Kuchnia”

04 listopada 2013

29 października br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny “Literacka Kuchnia”.

Celem konkursu było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.

Patronat Honorowy nad imprezą objęli: Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańska Paweł Admowicz, Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko.

Współorganizatorami konkursu było Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Polska Gastronomia.

Jury konkursowe w składzie: Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Krzysztof Wierzba Doradca Kulinarny Polskiej Gastronomii, Ewa Romańska -Cieślińskiej – blogerka kulinarna, Łukasz Lewandowski szef kuchni Sport Hospitality, Szymon Kawlewski właściciel Cukierni Wega, Tomasz Szturo kulturoznawca oceniało 16 zespołów z 11 szkół.

Uczniowie podzieleni na dwie tury musieli przygotować zakąskę i deser inspirowane tekstami literackimi.

I miejsce zdobyli Edyta Wituk i Dawid Walerski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu.

Grillowany królik podany z sałatą na ciepło w towarzystwie suszonych pomidorów na podstawie książki Frances Mayes, Pod słońcem Toskani

Mus miętowy z nutką bazylii podany na kruchym płatku z sosem malinowym na podstawie książki Frances Mayes, Pod słońcem Toskani

II miejsce zajęli Tomasz Grota, Krystian Necel z Zespołu Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych w Gdyni.

Turbot na parze z nutą masła pikantno-imbirowego podany na kremowym puree marchewkowym na podstawie książki Johna Flanagana, Zwiadowcy 8. Królowie Clonmelu

Zupa papuzia z karmelizowanymi ciastkami owsianymi , kawiorem z mango i mascarpone na podstawie książki Juliana Barnesa, Papuga Flauberta

Na trzecim miejscu uplasowali się Kacper Kocjan, Krzysztof Dłużyński z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku.

Carska uczta na podstawie książki Jeanette Winterson, Namiętność

Czekoladowa fantazja w towarzystwie sosów z mango i granatów na podstawie książki Williama Whartona, Spóźnieni kochankowie

Przyznano także wyróżnienie za zakąskę Dominikowi Jadeszko, Szymonowi Gorczyńskiemu z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku oraz wyróżnienie za deser Patrycji Misztal, Róży  Sikorze z Powiatowego Centrum Edukacyjnego z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Lęborku.

W gronie laureatów znaleźli się także Jakub Kusalewicz, Kamil Siatkowski z Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku wyróżnieni za najlepszą prezentację literacką.