29 października br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny “Literacka Kuchnia”.
Celem konkursu było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Patronat Honorowy nad imprezą objęli: Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdańska Paweł Admowicz, Pomorski Kurator Oświaty Elżbieta Wasilenko.
Współorganizatorami konkursu było Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Polska Gastronomia.
Jury konkursowe w składzie: Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Krzysztof Wierzba Doradca Kulinarny Polskiej Gastronomii, Ewa Romańska -Cieślińskiej – blogerka kulinarna, Łukasz Lewandowski szef kuchni Sport Hospitality, Szymon Kawlewski właściciel Cukierni Wega, Tomasz Szturo kulturoznawca oceniało 16 zespołów z 11 szkół.
Uczniowie podzieleni na dwie tury musieli przygotować zakąskę i deser inspirowane tekstami literackimi.
I miejsce zdobyli Edyta Wituk i Dawid Walerski z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu.
Grillowany królik podany z sałatą na ciepło w towarzystwie suszonych pomidorów na podstawie książki Frances Mayes, Pod słońcem Toskani
Mus miętowy z nutką bazylii podany na kruchym płatku z sosem malinowym na podstawie książki Frances Mayes, Pod słońcem Toskani
II miejsce zajęli Tomasz Grota, Krystian Necel z Zespołu Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych w Gdyni.
Turbot na parze z nutą masła pikantno-imbirowego podany na kremowym puree marchewkowym na podstawie książki Johna Flanagana, Zwiadowcy 8. Królowie Clonmelu
Zupa papuzia z karmelizowanymi ciastkami owsianymi , kawiorem z mango i mascarpone na podstawie książki Juliana Barnesa, Papuga Flauberta
Na trzecim miejscu uplasowali się Kacper Kocjan, Krzysztof Dłużyński z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku.
Carska uczta na podstawie książki Jeanette Winterson, Namiętność
Czekoladowa fantazja w towarzystwie sosów z mango i granatów na podstawie książki Williama Whartona, Spóźnieni kochankowie
Przyznano także wyróżnienie za zakąskę Dominikowi Jadeszko, Szymonowi Gorczyńskiemu z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku oraz wyróżnienie za deser Patrycji Misztal, Róży Sikorze z Powiatowego Centrum Edukacyjnego z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Lęborku.
W gronie laureatów znaleźli się także Jakub Kusalewicz, Kamil Siatkowski z Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku wyróżnieni za najlepszą prezentację literacką.