25 marca br. obchodzimy Światowy Dzień Kelnera. Został on powołany w 2011 r. przez Grzegorza Górnika – właściciela Akademii Kelnerskiej. Pasja z jaką zawód kelnera jest popularyzowany i celebrowany w wielu bardzo dobrych restauracjach w Polsce wymaga zwrócenia uwagi na ten bardzo trudny i mistyczny zawód, tak często niedoceniany. Praca kelnera to usługiwanie, sprawianie przyjemności wszystkim gościom, dzielenie się uśmiechem, gracją, elegancja i pasją.
Grzegorz Górnik jest organizatorem Mistrzostw Polski Kelnerów od 2005 r. , Organizatorem Pokazów Kelnerskich Serwisu Synchronicznego – ,,Junior waiter”, twórcą wyjątkowego i jedynego na świecie stylu nakrywania – IMPROSTYL, organizatorem jedynego w Polsce konkursu Hydrosommelierskiego – ,,Hydrosommelier Roku‘’ oraz autorem poradnika kelnerskiego – ,,Nauka Usługiwania”.
Mistrzostwa Polski Kelnerów od 2005r wzbudzają bardzo duże zainteresowanie kelnerów restauratorów, nauczycieli zawodu oraz uczniów szkół kelnerskich i gastronomicznych. Ich niekonwencjonalna formuła ujmująca profesjonalizm wzbogacony o widowiskowe pokazy Serwisu Synchronicznego znajduje wielu naśladowców i sympatyków. Widowiskowość a także ich indywidualizm podkreśla nowatorski konkurs – nigdy wcześniej nie organizowany w Polsce – Hydrosommelier Roku. To wyjątkowy konkurs popularyzujący poznawanie poprzez degustacje szerokiej gamy wód produkowanych w Polsce.