W ramach Festiwalu Kuchni Greckiej, odbywającego się 23 marca w Warszawie, podczas jubileuszowych XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2011, miała miejsce III edycja Polskiego Festiwalu Carvingu.
Jak opowiada pomysłodawca i juror Polskiego Festiwalu Carvingu Mirosław Bobrowski, sztuka carvingu ma ponad tysiąc lat. Narodziła się na terenach dzisiejszej Tajlandii. W Polsce znana jest od niedawna, ale rozwija się prężnie, czego dowodem był poziom tegorocznego konkursu, stanowiącego główne wydarzenie Festiwalu Carvingu.
Zadaniem zawodników było przygotowanie rzeźb okolicznościowych. Temat wybierany był w drodze losowania. Ocenie podlegały: oryginalność pracy, stopień trudności wykonania, pewność ręki i prezentacja.
Pracę oceniało jury w składzie: przewodniczący Jerzy Pasikowski, Mirosław Bobrowski i Dariusz Ślusarczyk.
Za najciekawszą i najlepszą uznana została rzeźba, wykonana przez Piotra Wasika z Uniwersytetu Opolskiego. Przyznano jej 910 punktów. Na miejscu II, z 850 punktami, uplasował się Tomasz Szpalek reprezentujący „Owocowe Dekoracje”. III miejsce przyznano Łukaszowi Szewczykowi z „Pracowni Sztuki Kulinarnej” (820 punktów).