Jacy wystawcy pojawią się na poznańskim Starym Rynku w połowie sierpnia? Kto w tym roku zasiądzie w Kapitule Dobrego Smaku? Ile golonek, nalewek i sznek z glancem skosztują członkowie jury Festiwalu? Kto zagra na scenie głównej, a kto gotował będzie na plenerowej scenie kuchennej? Na te i szereg innych pytań można było uzyskać odpowiedź podczas dzisiejszej konferencji prasowej, poświęconej organizacji III Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. W spotkaniu uczestniczyli m.in.: prezydent Poznania Ryszard Grobelny, starosta poznański Jan Grabkowski, dyr. dept. rolnictwa i rozwoju wsi UMWW Andrzej Bobrowski oraz pomysłodawca i dyrektor Festiwalu Jan Babczyszyn i producent festiwalu Wojciech Lewandowski. W dniach 14-17 sierpnia Poznań zamieni się kulinarną stolicę Polski. W ramach trzydniowego święta na Starym Rynku będą odbywały się m.in.: Jarmark Dobrego Smaku, gdzie ponad 100 producentów ciekawych regionalnych przysmaków z Polski i nie tylko oferować będzie swoje wyroby – od piroga biłgorajskiego, przez polędwicę z suma z Mazur, marynowane bakłażany spod Sofii, wina z austriackiego Kamptal, po kiełbasę nowotomyską ze świni złotnickiej pstrej i miód wrzosowy dolnośląski. Stanie scena muzyczna Dobrego Smaku, z której będzie rozbrzmiewał jazz, piosenka poetycka, blues i muzyka klezmerska. Będą odbywały się pokazy kulinarne szefów kuchni i konkursy, m.in. Polska Nalewka Roku 2009, Święto Golonki, „Szneka z Glancem” i „Nasze kulinarne dziedzictwo. Dodatkowa atrakcją będą spotkania z autorami książek kulinarnych i podróżniczych, degustacje. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku co roku odwiedzają dziesiątki tysięcy poznaniaków i turystów. Jednym z patronów medialnych tej barwnej i smacznej imprezy jest „Poradnik Restauratora”.