III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Newsy

III Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

31 sierpnia 2009

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – święto najlepszych tradycji kulinarnych – odbywa się co roku w połowie sierpnia w Poznaniu. Impreza jest okazją do promocji produktów regionalnych oraz atrakcji turystycznych i przyrodniczych regionu. Tegoroczna, trzecia z kolei już uczta dla ciała i ducha odbyła się na Starym Rynku w dniach 14-16 sierpnia. Jedną z atrakcji był Jarmark Dobrego Smaku, gdzie 103 producentów regionalnych specjałów ze wszystkich regionów Polski, a także wielu miejsc znanych z kulinarnej mapy europy i świata prezentowało swoje wyroby. Na jarmarku skosztować można było wielu przysmaków oferowanych przez stoiska gastronomiczne, przyjrzeć się pokazom rękodzielnictwa, poznać ofertę turystyczną wielu regionów, zaopatrzyć w książki kucharskie i akcesoria kuchenne. W plenerowej Kuchni Dobrego Smaku szefowie kuchni wielu uznanych restauracji prezentowali swoje ulubione potrawy w trakcie prowadzonych na żywo pokazów kulinarnych. Na Muzycznej Scenie Dobrego Smaku każdego wieczoru wstępowali artyści reprezentujący szerokie spektrum muzycznych zainteresowań – od muzyki klezmerskiej po jazz tradycyjny, od klasyki po przeboje Broadwayu. W ramach Spotkań z autorami książek, programów kulinarnych i podróżniczych festiwal gościł Wojciecha Cejrowskiego, Małgorzatę Kalicińską i Andrzeja Fiedoruka. Nie zabrakło oczywiście kulinarnych zawodów. Jak co roku przeprowadzono Konkurs Polska Nalewka Roku, czyli największy w Polsce konkurs nalewek domowych. Do tegorocznej edycji zgłoszono 79 nalewek. W Kapitule Dobrego Smaku 2009 zasiedli: Piotr Bikont, Małgorzata Kalicińska, Andrzej Kurzawski, Wojciech Radtke, Jan Babczyszyn i Hieronim Błażejak. Pierwsze miejsce i tytuł Polska Nalewka Roku 2009 uzyskała Smorodina, Zbiegniewa Sierszuły z Kątów. Wyrób otrzymał również Nagrodę Specjalną Radia Merkury. Drugie miejsce zajęła nalewka Agrestowa z Imbirem, Janusza Łakomiec z Poznania, a trzecie – Lubelska Pigwa Główna 2009, Kazimierza Rozmiłowskiego z Lublina. Wręczono również wyróżnienia i nagrody specjalne. Podczas Święta Golonki, czyli konkursu na najlepszą golonkę dla restauracji i kół gospodyń wiejskich, jury konkursu musiało w ciągu kilku godzin spróbować kilkudziesięciu golonek. Tytuł golonki najlepszej z najlepszych 2009 przyznano Restauracji Pelikan z Poznania, zwycięzcy w kategorii restauracji. I nagrodę w kategorii zakładów przetwórstwa mięsnego otrzymały Zakłady Mięsne Andrzej Bystry ze Swarzędza, a złoty laur w kategorii kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych wręczono Gospodarstwu Agroturystycznemu Celinka z Ostrzeszowa. W ramach Konkursu „Szneka z Glancem” słynący ze swojego kunsztu cukiernicy rywalizowali o palmę pierwszeństwa w wypiekaniu tych najbardziej tradycyjnych słodkich bułek z Poznania i Wielkopolski. Tytuł szneki najlepszej z najlepszych 2009 otrzymało Cukiernictwo-Piekarstwo Tomasz Grażyna Jan Vogt w Pleszewie. Wyrób zwyciężył też w kategorii szneka z glancem. I nagrodę w kategorii szneka z kruszonką uzyskała Pracownia Cukiernicza Szarlotka Grażyny Rdzyń z Poznania, a w kategorii „wariacje na temat szneki” zwyciężyła Piekarnia Cukiernia Brot. Piotr Przewoźny w Wysogotowo. W okrywaniu najwspanialszych przysmaków i dań tradycyjnych dla Wielkopolski pomagał konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Tegoroczny Festiwal był imprezą rekordową pod wieloma względami: frekwencji (ponad 120 tys. osób), liczby wystawców, nagłośnienia medialnego i ilości partnerów zaangażowanych w projekt.