III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

Newsy

III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

21 lipca 2011

29 lipca br. zbójnickie dukaty, specjalna maskotka – Zbójnicka Owca, gulasz zbójnicki z gigantycznej patelni czeka na każdego, kto odwiedzi Skoczów. Goście III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej będą mieli okazję m.in. pobiesiadować przy ognisku z „zawodowymi zbójami”, wysłuchać listu Wielkiego Zbójnika,  Rady Zbójnickiej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim Jana Sztefka.

Przywitanie na skoczowskim rynku przez  Burmistrz Janinę Żagan i Wiesława Wróblewskiego Prezesa Beskidzkiego Klubu Kulinarnego rozpocznie wieczór zbójnicki, w ramach którego zaplanowano wiele atrakcji, m.in. koncert na rynku przepełniony wakacyjnymi klimatami.

Kolejny dzień – sobota 30 lipca przyniesie jeszcze dużo więcej zbójnickich akcentów. O kulinarnym przedsięwzięciu europejskiej rangi będzie można dowiedzieć się absolutnie wszystkiego na konferencji prasowej, która odbędzie się w sali sesyjnej skoczowskiego ratusza o godz. 9.30. Tuż po niej na rynku rozpocznie się konkursowe gotowanie w wykonaniu profesjonalnych kucharzy z Polski, Słowacji i Czech, walczących o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Nie zabraknie też drugiego konkursu towarzyszącego, dla lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich, które rywalizować będą ze sobą w kategorii najlepszych wypieków. Jury, w skład którego wejdą  sławy kulinarnego świata, w tym prezydent Euro-Toques Jean Bos, będzie oceniło rywalizujące ze sobą ekipy. Dla pozostałych obserwatorów zdarzenia zostanie przygotowany gulasz na gigantycznej patelni. Każdy będzie mógł skosztować zbójnickiego specjału wykupując symboliczną cegiełkę Fundacji Braci Golec i tym samym przekazując swój wkład na szczytny cel. Uroczystemu otwarciu, które zaplanowano na godz. 11:00   towarzyszyć będzie wystrzał z armaty, salwa z muszkietów Bractwa Strzelców Skoczowskich oraz regionalne przygrywanie ludowych kapel. Moment ten uświetnią swą obecnością  władze samorządowe na czele z Marszałkiem Województwa Śląskiego. Już na dzień przed renomowanym świętem całych Beskidów – Tygodniem Kultury Beskidzkiej to właśnie w Skoczowie będzie można poczuć atmosferę góralskiej tradycji i wszystkiego tego z czego słynie ona najbardziej!

Ponadto na skoczowskim rynku nie zabraknie filmów o tematyce zbójnickiej, wyrobów rzemiosła ludowego i różnorodnych produktów regionalnych. Przez cały czas gościom zbójników panujących w centrum Skoczowa towarzyszyć będą kapele regionalne i nie tylko. Organizatorzy zadbali również o szereg konkursów, zabaw, a nawet krótki kurs tańca zbójnickiego, który poprowadzi Drużyna Zbójnicka na czele z twórcą Zbójnickiego Szlaku – Leszkiem Młodzianowskim Wszystkiemu przyglądać będzie się okazjonalna maskotka Zbójnicka Owca, z którą uwiecznienie się na wspólnej fotografii jest obowiązkiem każdego odwiedzającego III Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej! Z pewnością wspólnego zdjęcia nie odmówi także najsłynniejsza kucharki z Milówki – mama Golcowa, która przyjęła zaproszenie na festiwal. Swą obecność na festiwalu potwierdziło też wiele osobistości ze świata gastronomii, polityki oraz szeroko rozumianych mediów. Już teraz rangę festiwalu podkreślają media obejmujące nad nim swój patronat. Oprócz branżowych pism i portali gastronomicznych nad wydarzeniem „sprawują swą pieczę” telewizje, rozgłośnie radiowe, a także prasa o zasięgu regionalnym i ogólnopolskim. Podczas przedsięwzięcia promowana będzie również książka Gustawa Morcinka o czołowym zbóju najbliższych okolic, zatytułowana jego imieniem – „Ondraszek”. Wydarzeniu już teraz kibicuje portal wiedzy o zbójnictwie: zbojnickiszlak.pl. Dodatkowym atutem będzie prowadzący imprezę konferansjer – znany aktor Stanisław Hubert Jaskułka

Organizatorzy III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej: Beskidzki Klub Kulinarny, Urząd Miejski w Skoczowie, Miejskie Centrum Kultury w Skoczowie, Euro-Toques Polska.  Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Ekipy zakfalikowane do III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej

1. Moravia Team Republika Czeska

Karel Drapal   Jan Jakesz

2. Hotel HP Park Plaza Wrocław

Łukasz Partyka   Arkadiusz Działkowski

3. Hotel Marlene Słowacja

Jan Kralik    Martin Kobzik

4. Podkarpacie Jadło Babica

Kamil Tłuczek    Grzegorz Pukała

5. Setka  Bar Polski Ludowej  Wrocław

Tobiasz Herman  Artur  Markwat

6. Hotel Korona Sandomierz

Tomasz Cias Bogdan Idec

7. Restauracja Valdi Plus  Mikołów

Łukasz Smela   Łukasz Ramik

8. Restauracja Chopin Chorzów

Krystian Cieśla Tomasz Tkacz

9. ELJAZZ CLUB & RESTAURANT  Bydgoszcz

Paweł  Żukowicz Tomasz Kużniacki