18-19 marca br. odbyły się III Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie w Bytomiu. – Warsztaty trwały dwa dni. Ogromne zainteresowanie, zaangażowanie uczniów, perfekcyjne zorganizowanie konkursów, pokazów, przeszło nasze najśmielsze oczekiwania – mówi Małgorzata Niewrzela, dyrektor ZSGH w Bytomiu.
Podczas warsztatów odbył się Międzynarodowy Konkurs Młodych Kucharzy – konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z zagranicy oraz uczniów ZSGH w Bytomiu. W kategorii – Najlepszy Kucharz – Osobowość Warsztatów pierwsze miejsce zdobyła Patricia Rego z Portugalii – Escola Profissional de Salvaterra de Magos. Na drugim miejscu uplasował się Bartosz Musiał z ZSG Częstochowa. Natomiast w kategorii – Najlepszy Zespół Kulinarny Warsztatów zwyciężyła drużyna z Portugalii (Patricia Rego i Tiago Ribeiro). Druga była Dania (Martin Bjoernestad Onnerth i Anders Hoejrup Andersen), a trzecia Polska (ZSGH Bytom, klasa IV T2: Marek Damski i Szymon Niedziela). Nagrodę specjalną Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej otrzymali: za wierność tradycji kuchni staropolskiej (Marek Damski – ZSGH w Bytomiu i Szymon Niedziela – ZSGH w Bytomiu); za wierność tradycji kuchni śląskiej (Łukasz Śpiewak – ZSGH w Bytomiu i Wojtek Ślusarek – ZSGH w Bytomiu).
W konkursie „Szkolny Mistrz Carvingu” najlepszy okazał się Szymon Niedziela ZSGH w Bytomiu, klasa IV T2. Drugie miejsce zajął Adam Leśniewski ZSGH w Bytomiu , klasa III T2, a trzecie Sonia Kokoszka ZSGH w Bytomiu , klasa III H2. Wyróżnienie otrzymał Damian Dziuba ZSGH w Bytomiu, klasa IV T1.
Natomiast podczas konkursu Nakrycia Stołów – „Kolorystyczne Trendy 2010 – nakrycie i dekoracja stołu” pierwsze miejsce wywalczyła klasa III H3 (Kantek Agnieszka, Piskorz Dolores). Drugie miejsce przypadło klasie I C (Konieczny Krzysztof i Kowalik Patryk), a trzecie klasie I H2(Bujak Bartłomiej i Pałys Przemysław).
Podczas III Międzynarodowych Warsztatów Gastronomiczno- Hotelarskich odbył się także II wewnątrzszkolny konkurs „Savoir Vivre”. Pierwsze miejsce przypadło klasie III H2 (Ogrodnik Patrycja, Stypa Dolores i Szkalska Jessica). Na drugim miejscu uplasowała się klasa III H1(Czepkowski Łukasz, Miszewski Arkadiusz i Paszek Paweł), a trzecia była klasa II H2(Gorel Damian, Karpowicz Daniel i Krafczyk Mariusz).
Nie zabrakło również licznych pokazów, takich jak: kuchni molekularnej przygotowany przez Jean’a Bos, kuchni żydowskiej przygotowany przez szefa kuchni restauracji Anatewka z Łodzi – Pawła Antasa (wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska), pokaz przygotowany przez Michała Keil – szefa kuchni Hotel Qubus w Katowicach, pokaz kulinarny Ryszarda Warnke – szefa kuchni Hotel Monopol w Katowicach, pokaz kulinarny szefów kuchni Michała Przybylskiego i Józefy Michałek z Hotelu Pałac Kawalera w Świerklańcu, pokaz Sebastiana Humskiego, szefa kuchni restauracji Hetman w Kroczycach, pokaz Roberta Zawiszewski – szefa kucharzy Eloma w Polsce, pokaz carvingu w wykonaniu Pawła Peronia (mistrza carvingu, założyciela Krakowskich Warsztatów Carvingowych), pokaz Michała Kucharczyka, Marcina Ćwięczek – kucharze Gastronom, pokaz dekoracji stołu przez Barbarę Słomkę z studia florystycznego Stokrotka z Bytomia, pokaz barmański w wykonaniu Bartłomieja Kołodzieja, utytułowanego polskiego baristy i Krzysztofa Drabika, wielokrotnego Mistrza Polski, Mistrza Chin i Dalekiego Wschodu.
Organizatorami warsztatów byli: ZSGH w Bytomiu, Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej w asyście partnerów zagranicznych z Danii, Portugalii i Rumunii. Patronat honorowy objął – Stanisław Faber, Śląski Kurator Oświaty oraz Piotr Koj, Prezydent Bytomia.