26 czerwca br. w Mikołajkach odbył się już po raz trzeci Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie”. W konkursie wzięli udział szefowie kuchni, kucharze, prowadzący działalność gastronomiczną oraz podmioty gospodarcze związane z branżą gastronomiczną i usługami turystycznymi.
Każda załoga startująca w konkursie zobowiązana była do wykonania w czasie 3,5 godz. trzech dań składających się z: przystawki, czyli zakąski (głównym produktem był sandacz); zupy rybnej (głównymi produktami były ryby słodkowodne) oraz dania głównego (głównym produktem był okoń).
W jury konkursu zasiedli m.in. prof Jerzy Borowski, Andrzej Bryk (Honorowy Prezes OSSKIC), Andrzej Zielaskiewicz (szef kuchni Karczma Jana, Olsztyn) i Krzysztof Gawlik (szef kuchni RM Gastro Polska). Jury typowało zwycięzców na podstawie zebranych głosów od publiczności oraz własnych kryteriów. Punktacja składa się z głosów publiczności w 70% oraz punktacji przyznanej przez jury w 30%.
Pierwsze miejsce wywalczyła Wioska Żeglarska „Lady Mary” Mikołajki w składzie: Michał Drabowicz i Bartosz Sierocki – sandacz pieczony w burakach z owocem jałowca, zupa rybna z porem i nutą pokrzywy, okoń w chrupiącej skorupce z musem jabłkowo-buraczanym i kopytkami. Drugie miejsce przypadło restauracji z Pasją z Mikołajek w składzie: Jacek Kaczorowski i Krzysztof Kuliś – kenele z sandacza podane z sosem tatarskim w akompaniamencie Rukli, zupa rybna z Pasją i cytrusami, okoń z Wielkich Śniardw podany z buraczkami i sosem kurkowym. A trzecie restauracji „Spiżarnia” z Mikołajek w składzie: Joanna Banach i Barbara Drabowicz – łódeczki z marynowanego sandacza z ziołowymi tostami, zupa rybna z lanymi kluskami, ruloniki z okonia w szuwarach z jarzyn i ryżem. Kolejne miejsca zdobyli Hotel „Mazur” z Mikołajek (Ewelina Piotrowska i Grażyna Ochal), restauracja „Signor Caffettano” (Wiktoria Sobiech i Marcin Brodzik), Hotel „Azzun” Kromerowo (Dariusz Ostojski i Dariusz Podsiad), Karczma u „Komtura” Wożnice (Andrzej Kurzawa i Marta Nowicka).
Imprezę poprowadzili – Karol Okrasa i Michał Wojdan. Podczas Festiwalu zostało przygotowane ok. 1500 kg ryb słodkowodnych i wędzonych (sieja, sielawa, węgorz, pstrąg, leszcz). Ryby były także smażone, pieczone w piecu, grilowane oraz ugotowana została zupa rybna – 400 l.
Czynny udział w gotowaniu brał udział Burmistrz Miasta Mikołajek wraz z pracownikami urzędu. Natomiast gospodarstwo rybackie ze Szwaderek zaprezentowało pokaz ryb słodkowodnych w łodzi. Odbył się również konkurs na najszybszego sprawiacza ryb.
Kuchnie Świata Sanechem wystawiły stoły ze świeżymi rybami z różnych stron świata – stół śródziemnomorski, stół skandynawski, stół dalekowschodni ( przy którym odbył się pokaz robienia sushi przez Dariusza Richtera)
Organizatorem konkursu była „Grupa Amax” (Marcin Bała Executive Chef Grupy Amax) przy współpracy z Samorządem Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Urzędem Miasta Mikołajki.