13–14 września w Chorzowie podczas targów Gastrosilesia odbędzie się III Kulinarny Puchar Śląska dla Szkół Gastronomicznych.
Celem Konkursu jest: zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji kuchni śląskiej, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy kulinarnej oraz wykorzystanie tradycyjnej kuchni, śląskiej według nowoczesnych trendów w kuchni, promocja i prezentacja potraw kuchni śląskiej, wyłonienie najlepszych kucharzy – uczniów Szkół Gastronomicznych – w przygotowaniu i podawaniu dań tradycyjnej kuchni regionu śląskiego, w oparciu o produkty sezonowe i trendy układania potraw na talerzu, wymiana informacji i doświadczeń między uczestnikami Konkursu.
Przedmiotem Konkursu jest przygotowanie 3 dań, składających się z: przystawki, dania głównego oraz deseru, zawierających elementy kuchni regionu śląskiego, a także opartych na wykorzystaniu produktów sezonowych, zwanych dalej daniami konkursowymi z wyznaczonymi trendami gastronomicznymi.
Zgłoszenia do 31 maja. Wszelkie informacje oraz regulamin dostępny na stronie www.targi.gastrosilesia.pl