10 czerwca w Hotelu HP Park w Poznaniu odbędzie się III edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku. Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami. Konkurs poświęcony jest pamięci wybitnego szefa kuchni Rafała Jelewskiego, który niemal całą swoją zawodową karierę związał z Hotelem HP Park w Poznaniu i w tym czasie osiągał wraz ze swoją załogą największe sukcesy.
W tym roku rywalizacja o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku będzie polegała na przygotowaniu dania głównego z wykorzystaniem trzech obowiązkowych składników: wieprzowiny złotnickiej (dowolny element), piwa Lech Pils oraz boczniaków.
Przewodniczącym składu sędziowskiego w tegorocznej edycji konkursu będzie szef kuchni Blow Up Hall 5050 Tomasz Purol, zwycięzca m.in. VII edycji Kulinarnego Pucharu Polski.
Główna nagroda to tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 i Puchar uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania oraz staże w kuchniach lokali gastronomicznych, w tym m.in. staż w hotelu 5* w Dubaju czy w restauracji u aktualnego Top Chef’a! Zwycięzca także otrzymuje nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
Konkurs skierowany jest do szefów kuchni i kucharzy zatrudnionych w lokalach gastronomicznych na terenie Wielkopolski i ma charakter indywidualny – startują w nim pojedynczy kucharze bez asystenta.
Lista Uczestników
2. Paweł Salamon – Smolarnia Hotel & Restaurant -Trzcianka
3. Jakub Walczak Resaturacja Bazar 1838 – Poznań
4. Michał Seyda – Restauracja BulwaR- Stary Rynek Poznań
5. Dariusz Przepiórka – Pałac Tłokinia
7. Piotr Wojtczak – Pałac w Orli
8. Jarosław Kin – Restauracja “U Rzeźników”- Poznań
11. Mateusz Trocha – Hotel Olsza – Przykona
12. Maciej Winkler – Restauracja Rycerska – Poznań
Zawodnik rezerwowy:
1. Piotr Ostrowski – Hotel Pałac w Pakosławiu
Kontakt z Organizatorem
tel. 697 076 562 lub 535 55 48 98
e-mail: konkurs@papaja.pl
ul. Jatki 4, 85–110