Impreza odbędzie się w dniach 23-25 lutego br. w nowoczesnej i doskonale wyposażonej hali targowej MT Polska, przy ul. Marsa 56 w Warszawie. Tegoroczna edycja targów, zainspirowana zbliżającym się przewodnictwem Polski w UE, odbędzie się pod hasłem „Polska w Unii Europejskiej”. Uczestnicy konkursów, które będą się odbywać przez wszystkie dni imprezy, staną przed wyzwaniem zaprezentowania polskich tradycji cukierniczych na tle przysmaków europejskich. Efekty ich przygotowań będą dostępne do oglądania dla wszystkich miłośników tej niezwykłej sztuki kulinarnej, którzy odwiedzą halę MT Polska.
Podczas pierwszego dnia targów, 23 lutego odbędą się Lodziarskie Mistrzostwa Polski. Uczestnicy będą mieli za zadanie przedstawić autorskie smaki, dekoracje i zaprezentować lody w witrynach oraz lodowe kompozycje w pucharach deserowych. Tego dnia odbędą się również eliminacje mistrzów czekolady z krajów Europy Środkowo-Wschodniej do finałów mistrzostw świata – Word Chocolate Masters. Najlepsi cukiernicy z Rumunii, Turcji, Słowacji i Polski będą rywalizowali o miejsce w finale (Paryż, październik 2011). W trakcie konkursu eliminacyjnego uczestnicy wykonają eksponaty z czekolady, wyrafinowane czekoladowe praliny i ciasta.
Drugiego dnia targów odbędą się III Mistrzostwa Polski Cukierników, podczas których uczestnicy będą musieli przygotować słodkie eksponaty z karmelu oraz popisowe torty deserowe. Tego dnia nastąpi również rozstrzygnięcie konkursu na Cukierniczą Osobowość Roku 2010.
Trzeci i ostatni dzień targów wyłoni młodych i najlepszych adeptów sztuki cukierniczej. Kandydaci biorący udział w I Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych będą przygotowywać m.in. torty okolicznościowe. Konkursowe prace oceni profesjonalne jury składające się z największych specjalistów z branży. Dodatkową atrakcją dla odwiedzających targi będzie Konkurs – Wystawa Tortów Okolicznościowych. Prezentacja tortów odbędzie się w pierwszym dniu targów, tj. 23 lutego 2011, a stworzona w ten sposób wystawa będzie dostępna dla zwiedzających targi do końca ich trwania. Szczegółowe informacje na temat targów dostępne na stronie: www.exposweet.pl .
Jednym z pomysłodawców i współorganizatorów targów branży cukierniczo-lodziarskiej EXPO SWEET jest Janusz Profus, Maestro Czekolady E.Wedel. To osoba ze ścisłej czołówki najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników, która od lat wspiera ciekawe inicjatywy cukiernicze.